Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Čtvrtek, 28. Března 2024


ROPID: Integrace dopravy mezi Prahou a Kladnem přinese levnější i atraktivnější cestování

28. 10. 2015 Témata: -Dopravci SK, IDS, Kladno, PID, SID, Středočeský kraj, Česká republika

logo_ropidHlavní město Praha ve spolupráci se Středočeským krajem intenzivně pracují na přípravách rozšíření integrované dopravy i na autobusové linky mezi Prahou a největším středočeským městem Kladnem. Cestující získají atraktivnější spojení a zároveň při pravidelném cestování ušetří až 9 000 Kč ročně.

uvod11

„V současné době si společně vyjasňujeme rozsah zapojených linek pro první etapu integrace. Zároveň ROPID připravuje návrhy jízdních řádů a jedná s dopravci o podmínkách vstupu do integrované dopravy, zejména z hlediska kvalitativních požadavků. Hlavním přínosem atraktivnější veřejné dopravy pro Prahu bude kvalitní alternativa k automobilové dopravě, která trápí zejména oblast Prahy 6 nejen kolonami na příjezdových tazích, ale i počtem parkujících Středočechů v ulicích metropole, “ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky a radní pro oblast dopravy hl. m. Prahy.

„Současná situace na trase mezi Prahou a Kladnem možná vyhovuje některým dopravcům, není však komfortní pro cestující. Nejenže musí za pražský úsek platit při dalších cestách pražskou MHD dvakrát, ale kvůli konkurenci mezi dopravci se musejí rozhodovat s jakým dopravcem a za jaký tarif pojedou. Často jsou také jízdní řády nastaveny tak, aby v atraktivních časech jely všechny autobusy současně a v ostatních obdobích pak cestující čekají na spoj zbytečně dlouho. Proto je systémové řešení dopravní obsluhy mezi Prahou a Kladnem pro Středočeský kraj prioritou číslo jedna,” vysvětluje hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Sjednocení tarifů a zavedení předplatních jízdenek pro všechny autobusové spoje s sebou přinese nejen úsporu při občasných cestách, ale pro pravidelné cestující, kterých je většina, i svobodu volby mezi všemi autobusovými i vlakovými spoji v integrovaném území. „Oproti dnešnímu stavu ušetří cestující na trase Praha - Kladno po zavedení integrace až 16 Kč na jednu cestu (při dalším pokračování pražskou MHD). Při pravidelném dojíždění pak ušetří s využitím dlouhodobých časových kuponů až 9 000 Kč ročně. A nejde jen o finanční úsporu, zlepší se provázanost jednotlivých linek na trase a také cestovní komfort díky přísnějším standardům kvality,” doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

„Díky integraci a spoluúčasti Prahy kraj uspoří finanční prostředky, které může využít např. k rozšíření dopravní obsluhy v jiných částech kraje, popř. k počáteční úhradě zvýšených nákladů z titulu snížení jízdného, které jak pevně věřím, v krátké době vykompenzuje nárůst cestujících,” dodává Miloš Petera.

„Dalším přínosem pro cestující může být zapojení kladenské MHD do integrované dopravy. Možnost cestovat na jednu jízdenku pro úplně celou cestu naláká ještě více lidí, kteří dnes volí automobil, neboť na spoj do Prahy to mají daleko. Zde bude ale záležet na vůli města Kladna, jakožto objednatele městské dopravy na svém území,” říká Petr Dolínek.

Ilustrační fotografie
Linky Kladno - Praha
2004 - 2015

1

0

1a

1b

1c

2

3

4

5

6

7

Autor: TZ Ropid # # Zobrazeno: 3,334x     _________




Vložte příspěvek