Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobrý večer. Dnes je Čtvrtek, 28. Března 2024


ŠKODA ELECTRIC dodá nové trolejbusy do Budapešti

08. 04. 2018 Témata: Maďarsko, Výrobci, Zahraničí, Škoda Transportation

logo-skodaskoda_nahledPlzeňská firma získala další významnou zahraniční zakázku, tentokrát v maďarské Budapešti. Škodovka do maďarské metropole dodá 21 nových moderních vozidel a naváže tak na dodávku 36 trolejbusů z předchozích let. Nová vozidla Budapešť získá do první poloviny roku 2019, první trolejbusy by se u zákazníka měly objevit na přelomu letošního a příštího roku.
Dopravní podnik v Budapešti je s našimi trolejbusy spokojen a proto nově objednal dalších deset dvanáctimetrových a jedenáct osmnáctimetrových trolejbusů z platné rámcové smlouvy,“ sděluje obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

Škoda Electric uspěla s modelem vozidla, který využívá jízdu na baterie a na části tratí, kde chybí vedení, tak vlastně slouží v režimu elektrobusu  - řidič v takovém případě přepne na bateriový pohon a může takto ujet i několik kilometrů. Výhodou tohoto řešení je možnost dobíjení baterií během jízdy na troleji - není tedy zapotřebí žádná speciální dobíjecí infrastruktura.

Maďarsko patří k našim tradičním teritoriím, vedle Budapešti jezdí trolejbusy vyrobené ve Škodovce třeba ve městě Szeged. Zajímavé je, že šlo výhradně o vozy s bateriovým pohonem. Ty jsou mezi dopravci velmi oblíbené především proto, že je mohou využívat i na trasách mimo trolejové vedení. Jejich nasazení je tedy velmi flexibilní,“ vysvětluje Pavel Kuch.

Vozidla budou využívat karosérie Urbino nejmodernější, tedy 4. generace. Stejné jako ty, které Škoda dodala do slovenské Žiliny, či plánuje dodat například do Českých Budějovic či Plzně. „V nových vozech je samozřejmostí klimatizace prostor pro cestující a řidiče, nebo moderní informační systém,“ doplňuje Pavel Kuch. Trolejbusy mají rovněž kamerový systém, který zajišťuje větší bezpečnost cestujících. Zajímavostí vozidel je mimo jiné i speciální systém, který počítá váhu cestujících.

Skupina Škoda Transportation dodala do Maďarska od roku 2007 produkty za více než pět miliard korun. Škoda Transportation před několika lety úspěšně zakončila projekt tramvají pro město Miskolc a předala tamnímu dopravnímu podniku sérii 31 moderních vozidel ForCity Classic. Škodovácké trolejbusy jezdí v Maďarsku kromě Budapešti a Szegedu také v Debrecínu. Škodovka se rovněž podílela na dodávce metra právě do maďarského hlavního města.

Ilustrační foto:

skoda

9015

Autor: Citybus # # Zobrazeno: 2,278x     _________




Vložte příspěvek