Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


Wiener Linien - modernizace vídeňského autobusového parku pokračuje

20. 11. 2016 Témata: Rakousko, Zahraničí

logowiener-linien-vizualizace-prodlouzeneho-klouboveho-autobusu-c-wiener-linienVídeň pokračuje v omlazování svého autobusového vozového parku. Doplní jej 199 nových vozů, z toho i desítky prodloužených kloubových autobusů. Na jaře 2017 navíc město pořídí další elektrobusy. Obnova vídeňského vozového parku vstupuje do druhé fáze. Od roku 2017 začne starší modely nahrazovat 53 standardních, 84 kloubových a 62 XL-kloubových autobusů. V první fázi již Vídeň obměnila více než polovinu ze svých 450 autobusů. Díky pořízení 240 nových strojů se podařilo snížit spotřebu energie o pětinu. V porovnání s rokem 2012 to přineslo úsporu kolem 40 gigawatt hodin, tedy ekvivalent roční spotřeby 5000 automobilů.

Nízkopodlažní vozy pořizované na základě evropského výběrového řízení splňují platnou emisní normu euro 6 a stejně jako jejich předchůdci disponují informačním systémem pro cestující, kamerovým systémem a klimatizací. Vyšší komfort cestujících a více prostoru by měly přinést i dveře, které se neotevírají dovnitř, ale vysouvají se podel vozu ven. Na vybraných kapacitních linkách, například podél Dunaje, navíc budou nasazeny i nové čtyřnápravové kloubové vozy o délce 20 metrů, které nabízí přibližně o 20 % více prostoru.

Vídeňská elektromobilita

Součástí druhé fáze modernizace vídeňské autobusové flotily je i do jara 2017 běžící výběrové řízení na dvanáctimetrové elektrobusy. První elektrobusy jsou v rakouské metropoli v pravidelném provozu již od roku 2012 a město pro ně vyvinulo unikátní dobíjecí systém. Vídeň totiž elektromobilitu podporuje dlouhodobě. V současnosti například pracuje i na co nejefektivnějším využití rekuperované energie v metru nebo se připravuje na zprovoznění nových nízkopodlažních tramvají.

wiener-linien-vizualizace-prodlouzeneho-klouboveho-autobusu-c-wiener-linien1

Související odkazy:

Autor: Citybus # # Zobrazeno: 2,289x     _________




Vložte příspěvek