Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


Veolia Transport Praha - hybridní autobus Volvo 7700

11. 06. 2010 Témata: Hl. m. Praha, Veolia Transport Praha, Česká republika

logo_veolia_transportSpolečnost Veolia Transport Praha (VTP), jako jeden z významných pražských autobusových městských dopravců, získala ke krátkému testování městský hybridní autobus Volvo 7700. volvo-7700_hybrid_veolia_uvod1Nízkopodlažní vozidlo, které je sériově vyráběno od letošního roku, je takzvaný paralelní hybrid na dieselový a elektrický pohon, kde obě jednotky mohou pracovat nezávisle na sobě. Autobus je poháněn při rozjezdu elektromotorem a po dosažení rychlosti 15 až 20 km/h. se automaticky startuje vznětový motor, který současně nabíjí baterie elektromotoru. Hybridní pohon dokáže podle terénu a dopravního systému ušetřit až 35 % pohonných hmot. Stojící autobus neprodukuje žádné výfukové plyny.

 „V rámci testování nových technologií chceme umožnit i našim řidičům, aby se seznámili s nejmodernějšími autobusy, které jsou v zahraničí nasazovány do běžného provozu, ale u nás se zatím neobjevují,” říká Ivo Novotný, personální a marketingový ředitel Veolia Transport © PAN CommunicationsČeská republika.´”Otestovat hybridní autobus Volvo 7700 v pražských podmínkách souvisí nejen se snahou dopravců uspořit finanční prostředky, ale zohledňuje i téma ochrany životního prostředí,” dodává Novotný.

Řidiči a technici VTP vyzkoušeli hybridní autobus na vybraných linkách městské a příměstské dopravy
v Praze bez cestujících, měli možnost porovnat nejen jízdní vlastnosti vozidla, ale prověřit i jeho technické parametry včetně paralelního hybridního pohonu.

Autobus Volvo 7700 má vysokou kapacitu a může přepravovat až 95 cestujících. Komfort interiéru, nízká hladina hluku, nízkopodlažní provedení se širokou střední uličkou a širokými dveřmi umožňujícími rychlý a pohodlný pohyb cestujících a tím i kratší setrvání na zastávkách, poskytuje vysokou kvalitu přepravy cestující veřejnosti. Vozidlo má velká okna z tónovaného skla a výkonný systém větrání. Prostor pro řidiče má ergonomický design s plně nastavitelnou polohou řízení
a samostatnýmvětráním, které je možné vybavit klimatizací. Sedadlo řidiče je vzduchově odpruženo
a nabízí široký rozsah nastavení.

 

Technické parametry nízkopodlažního hybridního autobusu Volvo 7700:

  • délka 12 m, šířka 3,2 m, výška 2,55 m
  • hmotnost vozidla 18 900 kg
  • počet dveří 3
  • nejnižší nástupní výška 25, 27,27 cm (vozidlo je vybaveno funkcí poklesu nástupní hrany podlahy)
  • max. počet cestujících 95
  • hybridní systém - paralelní hybrid Volvo I-SAM *
  • dieselový motor Volvo D5, 210 hp, 800 Nm
  • elektromotor - 160 hp, 800 Nm
  • převodovka I-shift, automatický systém řazení rychlostí, 12rychlostní rozdělená převodovka 

* koncept I-SAM zahrnuje kombinovaný startovací motor, elektromotor, generátor a elektrickou řídící jednotku v kombinaci se vznětovým motorem, I-shift převodovkou Volvo a baterií lithium-ion.

Společnost VTP ve svém provozním středisku Neratovicích provozuje v současnosti na vybrané lince městské hromadné dopravy TriHyBus (zkratka z anglického Triple Hybrid Hydrogen Bus), neboli trihybridní vodíkový autobus, který využívá ke svému pohonu systém trojitého hybridního pohonu: vodíkových palivových článků, baterie a výkonných kondenzátorů zvaných ultrakapacitory. 

Autor: Veolia Transport # # Zobrazeno: 4,946x     _________




Vložte příspěvek