Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


Veolia Transport Morava - Inteligentní zastávky pro cestující

26. 08. 2010 Témata: Veolia Transport Morava, Česká republika

logo_veolia_transportSpolečnost Veolia Transport Morava a.s. (VTM) se v Olomouci od září 2010 připojí k projektu inteligentních zastávek.  Cestující tak získají přesné informace o příměstských autobusových linkách. Inteligentní zastávky, které © Veolia Transportmají za cíl zlepšit informování cestující veřejnosti o provozu linek MHD, fungují ve městě již od roku 2007. Kromě elektronicky přehledně zobrazených aktuálních informací o dané zastávce a jednotlivých linkách, které ji obsluhují, mohou být informace sdělovány i ve zvukové podobě.
„V krajském městě bude služba spuštěna od letošního září, kdy se na displejích elektronických panelů zastávek MHD Olomouc začnou objevovat rovněž informace o odjezdech našich autobusů obsluhující příměstské linky,” řekl Miloš Hnilica, generální ředitel Veolia Transport Morava. „Mysleli jsme i na zrakově postižené občany, proto je každý označník vybaven digitálním hlásičem, který zvukové záznamy přehrává a který se aktivuje přenosným ovladačem zrakově postiženého,” dodává Hnilica.’
Více než 100 regionálních autobusů společnosti VTM, které projíždějí Olomoucí, je již vybaveno modemy, které budou pomocí © Veolia Transportsystému GPS komunikovat s těmito inteligentními zastávkami. Na elektronických označnících tak budou zobrazeny skutečně očekávané odjezdy spojů ve vazbě na jejich aktuální zpoždění. Zařízením na sledování polohy budou postupně vybavovány i další autobusy VTM jezdící v závazku veřejné služby. Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku budou  modemy instalovány do dalších zhruba 250 vozidel obsluhujících Olomoucký kraj, v prvním čtvrtletí roku 2011 pak i do vozidel jezdících v závazku veřejné služby v Moravskoslezském kraji. Tím se  celkový počet takto vybavených autobusů vyšplhá na 700.
„Sledování autobusů přímo na dispečinku on-line nám přinese především větší operativnost při zajišťování provozu, zejména v případě poruch, © Veolia Transportdopravních nehod nebo mimořádných situací na silnicích. Nedílnou součástí systému a naší práce bude i sledování a vyhodnocování dodržování jízdních řádů,” doplňuje Hnilica.
Informace ohledně jízního řádu každé sledované linky budou aktuálně zasílány i na informační panely, které provozuje VTM na autobusových nádražích v Bruntále, Šumperku, Krnově, Třinci, Jablunkově a v Lipníku nad Bečvou, kde bude informační panel osazen do konce letošního srpna. O instalaci elektronických informačních panelů na dalších dopravních terminálech ve vybraných lokalitách jedná VTM se zástupci měst a Českými drahami.
VTM plánuje, že do konce letošního roku zpřístupní zcela novou službu, jejímž prostřednictvím rozšíří možnost informovat cestující o zpoždění zvoleného spoje, a to prostřednictvím zaslání SMS zprávy. VTM se tak stane v ČR prvním dopravcem, který tuto unikátní službu nabídne cestující veřejnosti. 

Modernizace vozového parku

© Veolia TransportVTM pokračuje v modernizaci a obnově vozového parku včetně rozšiřování počtu nízkopodlažních vozidel, a to v rámci programu bezbariérové dopravy. V roce 2010 společnost nakoupí celkem 53 nových autobusů značek Irisbus Iveco, SOR a Scania, z nichž devět bude nízkopodlažních. Ke konci roku tak bude VTM provozovat v závazku veřejné služby 86 nízkopodlažních vozidel, což představuje více než deset procent vozového parku.
VTM má ve svém vozovém parku téměř 800 autobusů, které v rámci všech přepravních systémů ujedou za rok 46 milionů kilometrů, společnost ročně přepraví více než 50 milionů cestujících.

Autor: Veolia Transport # # Zobrazeno: 6,400x     _________




Vložte příspěvek