Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Sobota, 27. Dubna 2024


Výstavní premiéra historického kloubového autobusu Škoda 706 RTO-K

12. 11. 2013 Témata: Česká republika

historic_bus_logoJedinečnou příležitost seznámit se s prvním československým kloubovým autobusem Škoda 706 RTO-K budou mít tento týden návštěvníci 3. středoevropského veletrhu autobusové a hromadné dopravy Czechbus 2013.

Autobus Škoda 706 RTO-K byl vyroben Karosou Vysoké Mýto jako jediný a nedochoval se. Myšlenka obnovení existence tohoto vozidla má původ v setkání renovátorů Aloise Koutka a Ladislava Tetery s legendou značky Praga, Emilem Příhodou. Ten vyslovil myšlenku, že je velmi záslužné přinášet milovníkům historie zejména vozidla, která nikde ve sbírkách nejsou. Protože v té době ve sběratelských kolekcích autobus RTO už byl jak linkový (CAR/KAR), tak dálkový (LUX) i městský (MTZ, MTX), tak dokonce i kabriolet (vyhlídkový) a návěs NO 80 zastoupen, padla volba na kloubový RTO-K. Tento nápad vznikl u známého renovátora Ladislava Tetery.

„Původní prototyp autobusu z roku 1960 se nedochoval. Proto muselo být pro výrobu kloubového autobusu využito dvou karoserií vozů Škoda 706 RTO,” říká Alois Koutek z Historic Bus Prague. „Jsme potěšeni, že se nám letos podařilo po více než třech letech dokončil tento unikátní autobus, který budeme moci představit odborné i laické veřejnosti u příležitosti konání veletrhu Czechbus v Praze,” dodal Koutek.

Na realizaci se pak podílel kromě Ladislava Tetery a Aloise Koutka konstruktér Karosy Ladislav Kocián, který shromáždil všechny dostupné výkresy a podklady, a také šéfkonstruktér SOR Jan Černý, který pomohl vyřešit zejména realizaci kloubu. Ze všech podporovatelů projektu je třeba ještě připomenout otce a syna Dulkovy z Technického muzea v Brně. Samotná rekonstrukce probíhala po dobu tři a půl roku od zahájení prací. Svoji předpremiéru včetně křestu si dokončený autobus Škoda 706 RTO-K odbyl letos v létě v Kolíně u příležitosti každoročního mezinárodního srazu a prezentační jízdy veteránský vozidel Zlatý Bažant.

Unikátní vozidlo bude mít svou výstavní premiéru na letošním veletrhu Czechbus, který se uskuteční od 14. do 16. 11. 2013 na pražském Výstavišti v Holešovicích.

F o t o g a l e r i e
© Jan Arazim

rto1

rto-2

rto-3

rto-4

rto-5

pohlednice

pohlednice2

Autor: TZ Historic Bus Prague # # Zobrazeno: 7,114x     _________




2 Příspěvků v “Výstavní premiéra historického kloubového autobusu Škoda 706 RTO-K


  1. Boček Václav, 12 Prosinec 2014 v 18:44

    Je mi divné, že se nedochoval ani jeden exponát,natož že byl vyroben jeden prototyp. Vlastním dvě fotografie tohoto unikátu a každý je jiný.Tyto stroje mne zajímají (učil jsem se na nich i jsem je opravoval, myslím erťáky) do veteránů také dělám.Klobouk dolů povedlo se vám to !!!!!!!!! V.Boček


  2. Mir.Frolík, 20 Srpen 2014 v 15:38

    Kamarádi  gratuluji,krásný kousek.!!!!    Mir.Frolík - veterání z DP Most


Vložte příspěvek