Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobrý večer. Dnes je Pátek, 19. Dubna 2024


Prezentace tramvaje SOLARIS Tramino v německé Jeně

20. 11. 2013 Témata: Německo

solaris_logoPrezentaci tramvaje Solaris Tramino se uskutečnila 9. listopadu 2013 v samotném centru města Jeny. Dodávka pěti plně nízkopodlažních tramvají pro Jenaer Nahverkehr znamená úspěšné zakončení prvního zahraničního kontraktu polského výrobce na dodávku kolejových vozidel. Tramino Jena je rovněž první polskou tramvají na německém trhu.

Německá premiéra nízkopodlažní tramvaje Tramino započala velkolepým příjezdem tramvaje na náměstí Ernsta Abbego. Po úvodních slovech starosty Jeny Albrechta Schrötera, předsedy Jena Nahverkehr Udo Berana a člena představenstva Solaris Bus & Coach Martina Grubera proběhl křest tramvaje. Tramvaj byla pokřtěna jménem partnerského města Jeny, Erlangen. Organizátoři poskytli zvědavým zájemcům k prohlídce i jiná vozidla - historické tramvaje č. 26 a 101 a rovněž také článkový autobus Solaris Urbino 18, který nedávno posílil flotilu německého dopravce. Na náměstí byla také připravena řada různých atrakcí pro hojně přibývající obyvatele Jeny. Prezentace tramvaje byla ukončena pořízením fotografií Tramino „Erlangen” v ulicích města.

- Od ledna 2014 obohatí naše město i jeho okolí elegantní tramvaje, které se vyznačují nadčasovým designem. V poměru k našim současným vozidlům představují ohromný krok v před nejen svým estetickým vzhledem, ale také technickým provedením. Tramvaje Solaris Tramino představují dobrou investici do budoucnosti, nárůst mobility v našem městě a tím i jednodušší život pro všechny obyvatele Jeny - řekl Udo Beran, předseda Jenaer Nahverkher.

- Je mi potěšením, že mám tu čest Vám představit tuto krásnou tramvaj. Pět tramvají typu Tramino jsou prvními tramvajemi vyrobených v Polsku, které budou převážet cestující v Německu. Zejména děkuji našim partnerům z Jeny za projevenou důvěru. Tramino ideálně zapadá do města a jeho okolí, města známého svojí malebnou polohou a pěknými budovami, ale známého také pružně fungujícím průmyslem. Tramino a Jena tvoří dokonalý pár - uvedl Martin Gruber, člen představenstva Solaris Bus & Coach, odpovídajícího za prodej, poprodejní servis, marketink a kvalitu výroby.

Tramino Jena je tříčlánková, plně nízkopodlažní a obousměrná tramvaj o délce 29,3 m a šířky 2,3 m, přizpůsobená pro jízdu na kolejích o šířce 1 metru. Konstrukčním řešením to je první tramvaj typu GTx vyrobená firmou Solaris. Každé kolejové vozidlo je navíc vybaveno větracím systémem a klimatizací prostoru pro cestující i kabiny řidiče. Tramvají může cestovat současně až 168 osob, z toho je 61 míst určených k sezení.

Každý článek tramvaje spočívá na jednom podvozku umístěným v jeho středu. V důsledku toho se hmotnost každého úseku rovnoměrně rozloží, vozidlo je stabilní a síly přenášené přes klouby jsou mnohem menší.

Tramino Jena je vybavena čtyřmi páry dvojitých dveří o šířce 1 300 mm. Jedny dveře se nacházejí také za kabinou řidiče, kde je vymezený prostor pro umístnění vozíku pro invalidy.

Není to jediný kontrakt firmy Solaris na dodávku nízkopodlažních tramvají Tramino pro německý trh. Další kontrakt byl podepsán mezi polským výrobcem a Braunschweiger Verkehrs-AG (BSVAG). V roce 2014 a 2015 vyjede do ulic Braunschweigu 18 čtyřčlánkových tramvají o délce 35,7 m. Dopravce zprvu objednal 15 vozidel, ale využil možnosti opce a objednal nákup dalších tří vozidel.

tramino1

tramino2

Autor: TZ Solaris # # Zobrazeno: 4,079x     _________




Vložte příspěvek