Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré poledne. Dnes je Úterý, 19. Března 2024


Městský dopravní podnik Opava - změny ve vozovém parku

27. 08. 2014 Témata: Autobusy, Moravskoslezký kraj, Česká republika

mdpoMěstský dopravní podnik Opava, a.s. je po devastujícím požáru v loňském roce opět téměř v plné síle. Oheň tehdy zničil 7 trolejbusů a způsobil značné škody na majetku. Dne 26. 8. 2014 plzeňská ŠKODA ELECTRIC, a.s. slavnostně předala MDPO, a.s. prvních 5 z celkových 7 kusů nových vozidel, které již v září vyjedou do opavských ulic.

Jedná se o v Opavě již provozovaný typ ŠKODA Solaris 26 Tr. Tento nový vůz je plně nízkopodlažní a umožňuje bezbariérový přístup do vozidla. Trolejbusy jsou navíc mimo klimatizované pracoviště řidiče vybaveny LED osvětlením a kamerou pro couvání. Vozidla jsou financována z 40% z evropských fondů ROP a z 60% ze zdrojů MDPO.

Sympatické a zároveň netradiční je, že všech 5 nových trolejbusů nebude anonymních. Vozy budou označeny jmény, které jim daly děti z opavských základních škol. Takže v opavských ulicích se budeme od září setkávat se jmény Městobus, Andělský, Opaváček, Dračák, ale i s Mařenka. Těchto prvních 5 vozů, po nichž budou následovat další, je odstartováním dlouhodobé kampaně „Děti a mládež do MHD”. Jejím cílem je ukázat již dětem, že za prací, do školy i za zábavou se využívá MHD jako běžná součást každodenního života. Hlavní snahou akce je přilákat veselou formou děti  již od útlého věku, do vozidel MHD s přesvědčením, že když dítě rádo jezdí “městskou” bude rádo jezdit i jako „dospělák”.

Slavnostního převzetí a uvedení do provozu se zúčastnil primátor města Opavy Prof. Zdeněk Jirásek, náměstek primátora pro dopravu Daniel Žídek, poslanci PSP ČR z našeho města, předseda představenstva a ředitel společnosti Ing. Radek Filipczyk, společně se zástupci výrobce a dalšími pozvanými hosty.

opava

Autor: TZ MDP Opava # # Zobrazeno: 4,506x     _________




Vložte příspěvek