Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, změny ve vozovém parku

01. 10. 2014 Témata: -Dopravci ZK, Zlínský kraj, Česká republika

logo_dszoTrolejbusový vozový park Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice je opět o něco modernější. K poslednímu zářijovému dni přibyly v jeho stavu další tři nové nízkopodlažní trolejbusy. V tomto roce už DSZO pořídila dohromady 11 trolejbusů.

„Tři nové trolejbusy jsme obdrželi z výrobního závodu Škoda Electric Plzeň jako součást velké zakázky na nákup 25 trolejbusů. Šlo o plánovanou dodávku pro třetí čtvrtletí letošního roku. Do konce kalendářního roku očekáváme dodání ještě minimálně tří trolejbusů,” uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Celá zakázka získala dotaci v rámci Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 75 procent uznatelných nákladů. Průměrná cena kloubového trolejbusu činí 14,5 milionu korun, sólo trolejbus přijde asi na 11,4 milionu korun.Zatím poslední tři nové trolejbusy byly dodány do Zlína v pondělí 29. a v úterý 30. září 2014.

zlin1

Jde o tato vozidla:

  • 1 kus Škoda 25 Tr (Irisbus, kloubový vůz s dieselagregátem) | ev. č. 412,
  • 1 kus Škoda 24 Tr (Irisbus, sólo vůz s dieselagregátem) | ev. č. 219,
  • 1 kus Škoda 27 Tr (Solaris, kloubový vůz s klimatizací) | ev. č. 459.

V roce 2013 získala DSZO devět nových trolejbusů. Letos v březnu to byly čtyři nové vozy a v červnu rovněž čtyři.

Nové trolejbusy již absolvovaly ve Zlíně zkušební jízdu. Po vybavení zlínským informačním systémem vyjedou na linky s cestujícími ještě v tomto týdnu.

zlin2

Ve Zlíně se uzavírá éra trolejbusů 14 Tr
Jedním z důsledků nákupů nových trolejbusů je i vyřazování starších, již opotřebovaných a vývojově zastaralejších vozidel. Od října 2014 už se bude objevovat v běžném provozu DSZO, a to jen na linkách 9, 10 nebo 14, sporadicky jen jediný středopodlažní sólo trolejbus typu Škoda 14 Tr (evidenční číslo 170). Uvažuje se, že zůstane v DSZO dlouhodobě a stane se historickým vozidlem.

zlin3

„Trolejbusy 14 Tr nám po léta dobře sloužily. Ale vývoj nelze zastavit. Směřuje mimo jiné k nízkopodlažnosti vozidel MHD. Takové jsou všechny nové vozy, které nakupujeme. Středopodlažní trolejbusy 14 Tr odcházejí do historie. Několik let ještě budou jezdit jejich kloubové varianty 15 Tr, ale i jejich čas už se krátí. V dohledné budoucnosti bude vozový park DSZO kompletně nízkopodlažní,” uvedl předseda rady jednatelů DSZO Jiří Ondráš.

V období od roku 1981 do roku 1995 zařadila DSZO do svého provozu 43 středopodlažních trolejbusů typu 14 Tr, výrobce Škoda Ostrov. Jejich postupné vyřazování začalo v roce 1989. Mnohé z těchto trolejbusů byly odprodány jiným dopravním podnikům, například do bulharského Pazardžiku, lotyšského hlavního města Rigy, maďarského Szegedu, litevského hlavního města Vilniusu, ukrajinského Ternopolu nebo Lvova, a řada z nich ještě dodnes jezdí.

zlin5

Autor: TZ DSZO # # Zobrazeno: 3,928x     _________




Vložte příspěvek