Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 19. Dubna 2024


Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova - změny ve vozovém parku

23. 03. 2015 Témata: Ústecký kraj, Česká republika

dpchj_logo

Prvotní vlaštovkou ekologických autobusů ve vozovém parku Dopravního podniku byly na konci minulého roku tři vozy SOR délky 9,5m a jeden kloubový vůz SOLARIS URBINO. „Nyní vyjede do ulic dalších šest vozů,” uvedl ředitel Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Jiří Melničuk. „Budou značky IVECO URBANWAY, dva o délce 10,5 metrů a čtyři dvanáctimetrové,” upřesnil ředitel.

Všechny vozy Dopravní podnik koupil za přispění dotace od Ministerstva životního prostředí, která pokryla zhruba 75 % nákladů. Nově pořízené vozy jsou nízkopodlažní a s pohonem na stlačený zemní plyn - CNG, tedy ekologičtější. V loňském roce pro své účely vybudoval Dopravní podnik vlastní plničku CNG, která umožňuje tankování ze dvou stojanů. Rychlost tankování je srovnatelná s tankováním nafty.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova a.s.

„Nové autobusy na CNG splňují emisní normu EURO 6, která zajišťuje mnohonásobně nižší emise oxidu uhlíku a dusíku oproti naftovým vozům a prachové částice se do ovzduší téměř nevylučují,” uvedl Pavel Pucholt, provozně-technický a investiční ředitel. Do budoucna plánuje dopravní podnik pořízení dalších plynových autobusů, případně jiných nízkoemisních vozů.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova

Autor: Roman Vanka # # Zobrazeno: 5,445x     _________




Vložte příspěvek