Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Čtvrtek, 25. Dubna 2024


ČSAD MHD Kladno - obnova vozového parku

07. 05. 2015 Témata: -Dopravci SK, Středočeský kraj, ČSAD MHD Kladno, Česká republika

<!--:cs-->logo_csad_kladno<!--:-->Projekt „Ekologická forma dopravy - nákup autobusů s pohonem CNG 2014″ předložila společnost ČSAD MHD Kladno a.s. k výzvě č. 87 vyhlášené Regionální radou regionu soudržnosti Střední Čechy pro oblast podpory „Udržitelné formy veřejné dopravy - autobusy na ekologický pohon”.

Celkové plánované náklady projektu jsou 30 262,1 tis. Kč včetně DPH, z toho podíl finančních prostředků z Evropského fondu regionálního rozvoje činí 10 004 tis. Kč.

csad_mhd_kladno_urbanway_01

Předmětem projektu je nákup 5 autobusů na ekologický pohon stlačeným zemním plynem (CNG), v bezbariérovém provedení, které nahradí autobusy na pohon dieslový, kterým končí provozní životnost. Ve výběrovém řízení byla vyhodnocena jako nejvýhodnější nabídka dodavatele TEZAS servis a.s. s nabídkou autobusů značky IVECO Urbanway CNG.

Autobusy IVECO Urbanway v atraktivním designu jsou první z nové řady autobusů italské značky vyráběné ve výrobním závodě ve Vysokém Mýtě. Jedná se o dvoudvéřová vozidla v délce 12m určená pro hromadnou přepravu osob v příměstské dopravě. Dopravce ČSAD MHD Kladno a.s. pořídil vozidla na alternativní pohon CNG s motorem Cursor 8, který splňuje nejpřísnější emisní limity stanovené normou EURO 6. Jedná se o první autobusy v tomto provedení uvedené do provozu v ČR.

csad_mhd_kladno_urbanway_11

Urbanway představuje nový styl interieru s atraktivním designem. Přepracován je prostor pro cestující i řidiče s cílem splnit standart komfortu a ergonometrie podle požadavku EBSF (European Bus Systém of the Future). Druhé dveře jsou proti minulým typům posunuty více dozadu, vznikl tak větší prostor pro cestující v přední části. Autobusy přepraví 82 cestujících, z toho 41 sedících, jsou plně bezbariérové, u druhých dveří je mechanická výklopná nástupní plošina. Tím dojde ke zvýšení komfortu cestování např. u osob se sníženou schopností pohybu a orientace, seniorů nebo rodičů s kočárky. Součástí informačního systému jsou venkovní a vnitřní světelná tabla, hlásiče zastávek a sestava pro akustické hlášení umožňující orientaci nevidomých.

csad_mhd_kladno_urbanway_21

Autobusy jsou šetrné k životnímu prostředí, protože využití k pohonu alternativního ekologického paliva - CNG, zajistí snížení vypouštění škodlivých látek a tím bude minimalizován negativní dopad provozu na životní prostředí. Nově pořízené autobusy budou na základě smlouvy o závazku veřejné služby uzavřené se Středočeským krajem zajišťovat dopravní obslužnost Středočeského kraje, zejména na linkách v okresech Kladno a Praha západ a umožní vyřadit z provozu staré autobusy na naftový pohon.

csad_mhd_kladno_urbanway_31

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno a.s. nákupem těchto pěti autobusů naplňuje záměr obměny starých autobusů na dieslový pohon novými autobusy s alternativním pohonem na CNG s výrazně menší emisní zátěží pro ovzduší v obsluhovaném regionu. Z celkového počtu 170 autobusů bude po započítání nově dodaných již 35 na pohon CNG, tj. již přes jednu pětinu.

Autor: ČSAD MHD Kladno # # Zobrazeno: 6,129x     _________




Vložte příspěvek