Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobrý večer. Dnes je Čtvrtek, 18. Dubna 2024


Světluščí Kavárna POTMĚ startuje tour napříč regiony

12. 05. 2015 Témata: ARRIVA, Česká republika

arriva-logoMobilní Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci, se vydává na cestu Českou republikou. První návštěvníky přivítala na palubě zatemnělého autobusu 11. května ve 13.00 hodin na Náměstí Míru v Praze.

Autobus se zajímavým příběhem předala světlušce Arriva v roce 2012. Vyrobil ho český výrobce SOR Libchavy, je to prototyp, na kterém testoval celou koncepci kloubových autobusů, které vyvíjel. Na základě výsledků jeho testování pak vznikly dnešní kloubové autobusy SOR, které brázdí Prahu i další česká města. Prototyp se od výsledného sériově vyráběného autobusu liší nejen od pohledu, ale i řadou unikátních dílů. Také právě proto nikdy nebyl určen pro ostrý provoz s cestujícími. Arriva ho od výrobce koupila a darovala ho před třemi lety Světlušce, aby mohla vzniknout pojízdná kavárna POTMĚ.

Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka k tomu dnes řekl: “Před  třemi lety jsme věnovali Světlušce autobus, abychom zviditelnili ty, kteří nevidí. Nabídli jsme jí ke křídlům i kola, aby se mohla rozjet do světa, a máme radost, jak se to povedlo. Tím to ale neskončilo. Dnes pomáháme Světlušce dál. Když se její autobus zadýchá nebo potřebuje nějakou opravu, přijedeme na pomoc. Celkově je ve velmi dobré kondici a má před sebou ještě desetitisíce kilometrů. Bez problému dojede za dalšími a dalšími návštěvníky.”

Tento nízkopodlažní a klimatizovaný autobus byl charakteristický svými částečnými kryty kol druhé a třetí nápravy. Autobus má délku 18,75 metru, je vybaven motorem Iveco Cursor 8 o výkonu 243 kW a šestistupňovou automatickou převodovkou.

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:

11. - 13. 5. Praha, náměstí Míru

23. 5. Praha, Římská - den otevřených dveří ČRo

30. 5. - 1. 6. Zlín, náměstí Míru

18. 6. Humpolec, Horní náměstí - Bernard fest

19. - 22. 6. Brno, náměstí Svobody

24. - 25. 6. Pardubice, Masarykovo náměstí

9. - 11. 7. Jihlava, Masarykovo náměstí

14. - 16. 7. Ostrava, před OC Forum Nová Karolina

28. - 30. 8. Plzeň

„Téměř osm tisíc nápojů připravili vloni nevidomí kavárníci pro návštěvníky Kavárny POTMĚ a do výšky více než osm tisíc metrů bude muset vystoupat prakticky nevidomý Honza Říha. Věřím, že se podaří obě mety překonat, a že jejich zdolání budou spolu s námi příznivci Světlušky napjatě sledovat,” říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Pozvání na První kávu POTMĚ roku 2015 přijala herečka Lenka Vlasáková a herec Jan Dolanský. Na zdraví expedice Cho Oyu si připili horolezci Honza Tráva Trávníček, Petr Miska Mašek, David Daw Knill a Jan Říha. „Nebudu lhát, na kávu mne zrovna neužije, ale do Kavárny POTMĚ jsem přišel moc rád. Pověstnou černočernou tmu asi tolik neocením, ale tentokrát to budu já, kdo povede horolezecké druhy, kteří mi musí v terénu pomáhat,” prozradil horolezec se zrakovým handicapem Honza Říha. Horolezci předvedli také své lezecké schopnosti na umělé stěně, která byla postavena  vedle kavárny. 

S hosty Kavárny POTMĚ se setkal tým sestavený z nových i léty prověřených kavárníků. Mezi druhé zmiňované patří nevidomý programátor Jan Hegr, který je s kavárnou spojen už od roku 2007. „Zprvu jsem zastával pouze post průvodce - trochu i z obavy, že bych coby číšník brzy nabízel ovocnou kávu a heřmánkový džus, ale časem si situace vyžádala kavárníky univerzální. Budu-li tedy mít tu čest Vás obsluhovat, s radostí Vám donesu Condurango, to většinou nezvořu,” láká do kavárny na medicinální víno Jan Hegr.

Kavárna POTMĚ zůstává na náměstí Míru až do středy 13. května, otevřeno je od 10 do 20 hodin, poté se vydá na svoji další cestu republikou. Návštěvou Kavárny POTMĚ přispějete Světlušce 140 Kč a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnesete hrneček a svinovací pásmo s vodováhou, které symbolizuje počet metrů, které bude muset absolvovat výprava na Cho Oyu.

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:

11. - 13. 5. Praha, náměstí Míru

23. 5. Praha, Římská - den otevřených dveří ČRo

30. 5. - 1. 6. Zlín, náměstí Míru

18. 6. Humpolec, Horní náměstí - Bernard fest

19. - 22. 6. Brno, náměstí Svobody

24. - 25. 6. Pardubice, Masarykovo náměstí

9. - 11. 7. Jihlava, Masarykovo náměstí

14. - 16. 7. Ostrava, před OC Forum Nová Karolina

28. - 30. 8. Plzeň
Světluška zve na černočernou kávu také do Kavárny POTMĚ, která bude stát od 4. do 17. června v Praze na náměstí Republiky.

Sledujte cestu horolezců i kavárny na webu www.svetluska.net a facebooku Světlušky.

kavarna_po_tme_1

kavarna_po_tme_2

kavarna_po_tme_3

kavarna_po_tme_4

kavarna_po_tme_5

Autor: TZ Arriva # # Zobrazeno: 2,662x     _________




Vložte příspěvek