Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Sobota, 27. Dubna 2024


Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou - obnova vozového parku autobusů

01. 07. 2015 Témata: Liberecký kraj, Česká republika

logo_dpmlDopravní podnik postupně od roku 2013 obnovuje svůj vozový park. Celkem bude vyměněno 21 autobusů. Nové autobusy splňující svou konstrukcí a ovládáním nejmodernějším technické normy pro městské autobusy postupně nahradí v dopravním podniku dosluhující nízkopodlažní vozidla z let 2001-2002.

Zakázka na obnovu vozového parku MHD v Liberci byla vypsána v roce 2013 a s cenou 4,75 milionů korun za kus ji vyhrála společnost Tezas Servis, největší dealer a prodejce autobusů z dílen bývalé Karosy ve Vysokém Mýtě. Cena je garantována po celou dobu dodávky se čtyřletou zárukou na vozidlo.

Odběr vozidel byl rozdělen do několika etap. Prvních 6 kusů autobusů typu IVECO CITELIS bylo veřejnosti představeno v prosinci 2013. V letošním roce 2015 bude předáno dalších 6 kusů typu IVECO Urbanway 12 m. V roce 2016 bude dodáno pět a 2017 poslední čtyři kusy (pozn. na poslední dodávku v roce 2017 může DPMLJ uplatnit opci = právo případně vozidla neodebrat).

Typ IVECO Urbanway splňuje parametry pro emisní normu EURO 6 v souladu s požadavky EU. Představované nové autobusy jsou kompletně bezbariérové, dvounápravové a třídveřové. Obsaditelnost vozu s 1 místem pro vozíčkáře je více než 90 cestujících.

Autobusy jsou již vybaveny moderními barevnými informačními panely společnosti Bustec s.r.o. Kombinace dvou LED technologií („monochromatické” a RGB) umožňuje dopravci pomocí barevného segmentu předat cestujícímu dopravní zprávy. Každou jednotlivou LED lze cíleně nastavit a vytvořit až 256 různých barevných odstínů. To umožňuje nesčetné úpravy zobrazených informací například dle aktuálnosti. Vybrané řešení provozuje například již Dopravní podnik města Ústí nad Labem a používají ho převážně dopravci, kteří zajišťují městskou dopravu také v různých evropských zemích.
Novinkou ve vozidlech je zabudovaný „sčítací rám” od společnosti ABIRAIL CZ s. r. o.
Automatické počítání osob (APC) je systém složený z čidel, datových a napájecích kabelů, centrální jednotky a komunikačního rozhraní pro centrální software pro zpracování a prezentaci dat. Čidla jsou umisťována nad dveře vozidel, určených pro nástup a výstup cestujících. Při průchodu osob dveřmi s osazenými těmito čidly dochází k automatickému anonymnímu spočítání osob v každém směru (nástup, výstup). Systém má certifikaci pro silniční i železniční prostředí včetně referencí. Centrální jednotka ve vozidle řeší scénáře při nástupu a výstupu cestujících:
- jen nástup (jednotlivec i skupina současně)
- jen výstup (jednotlivec i skupina současně)
- současný nástup a výstup (jednotlivec i skupina současně)

Využití výsledků APC
Přehled o reálném/skutečném počtu přepravených cestujících v dopravních prostředcích:
- podklady pro prokázání skutečného počtu přepravených cestujících pro objednatele dopravní obslužnosti
- podklady pro reklamní účely
- eliminace lidského faktoru vůči sčítacím kampaním

Přizpůsobení jízdního řádu reálným potřebám cestujících:
- sledování dlouhodobých trendů
- délka doby otevření dveří
- počet cestujících, nastupujících a vystupujících na dané stanici/zastávce
- korekce jízdního řádu

Porovnání počtu odbavených cestujících vůči reálně přepravovaným cestujícím.
Aktuální informace o počtu přepravovaných cestujících a personálu pro případy nehod nebo jiných mimořádných událostí - informace pro záchranné složky, kapacita pro objednání náhradní doprav a další možnosti užití dat dle potřeb a požadavků dopravce.

urbanway

Autor: TZ DPMLJ # # Zobrazeno: 2,492x     _________




Komentáře jsou uzavřeny.