Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré poledne. Dnes je Pátek, 19. Dubna 2024


Německý Daimler předal 140 autobusů značky Setra koncernu ICOM transport - aktualizace

16. 11. 2015 Témata: Česká republika

icom_logoÚspěšná spolupráce českého dopravního koncernu ICOM transport a německého Daimleru pokračuje. 6. listopadu 2015 proběhlo ve výrobním závodě v Neu Ulmu slavnostní předání 140 autobusů nové generace - Setra S 415 LE business. Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel ICOM transport, převzal symbolický model z rukou Ulricha Basterta, ředitele prodeje, marketingu a poprodejních služeb Daimler Buses, a tím oficiálně stvrdil předání těchto nejmodernějších autobusů. Jde vůbec o první z velkých zakázek na model Setra S 415 Low Entry business v Evropě. Ulrich Bastert při předání vyzdvihnul mimo jiné i úspěšnou obchodní spolupráci mezi oběma firmami, která trvá již od roku 1996 a to nejen v oblasti dodávek autobusů.

setra_uvod

„Jsme nesmírně rádi, že jsme tyto moderní autobusy značky Setra S 415 LE business získali. Nabídneme tak našim cestujícím, kteří jezdí do práce, školy nebo třeba k lékaři pohodlné, tiché, klimatizované a nízkopodlažní vozidla,” říká Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel koncernu ICOM transport, a dodává „je to krok správným směrem. Zaslouží si to nejen pasažéři, ale i naši řidiči.”

Linkový autobus s nejmodernějšími prvky

Jde o historicky první autobusy značky Setra, které se nyní zařadí do vozového parku koncernu ICOM transport vedle značky Mercedes-Benz. Celkem 140 nízkopodlažních linkových autobusů S 415 LE business bude sloužit cestujícím napříč celou Českou republikou. Koncern ICOM transport zajišťuje příměstskou a městskou linkovou dopravu v devíti krajích.  Vozidla S 415 LE business jsou vybavena řadovým šestiválcovým motorem Mercedes-Benz OM 936 s výkonem 220 kW (299 k) a dvojstupňovým turbodmychadlem. Kompaktní a lehký motor se zdvihovým objemem 7,7 l s šestistupňovou převodovkou GO 190 se již osvědčil u vysokopodlažních autobusů třídy MultiClass.

Autobus S 415 LE business disponuje moderními bezpečnostními systémy, jako jsou například antiblokovací systém (ABS), regulace prokluzu kol (ASR), elektronické regulace­ stability (ESP) a elektronický brzdový systém (EBS). Konstrukce rámu vozidla byla přepracována, využity byly další zpevňující prvky a vysokopevnostní oceli. Autobus splňuje požadavky předpisu ECE-R 66/02 na pevnost při překlopení. Výběr tohoto typu autobusů odpovídá aktuálním trendům v dopravě v České republice a v Evropě.

Ekologie a bezbariérové cestování

Koncern ICOM transport modernizací vozového parku minimalizuje negativní dopady na životní prostředí, což je součástí dlouhodobějšího plánu firmy na ochranu životního prostředí. Takovými investicemi dokáže ročně snížit emise škodlivých látek až o 500 t.

Nejmodernější linkový autobus Setra S 415 LE business splňuje ty nejpřísnější a nejvyšší emisní normy EURO 6. Zdeněk Kratochvíl vysvětluje „doplněním našeho vozového parku     o tyto nové ekologické a úsporné modely autobusů budeme ještě výrazněji snižovat emise oxidů dusíku, pevných částic a skleníkových plynů. Celá naše vozová flotila tak bude mít dvě nejvyšší emisní normy, a to EURO 5 a EURO 6.”

Nákupem nízkopodlažních vozidel chce koncern ICOM transport vytvářet bezbariérové prostředí pro své cestující, ať už se jedná o maminky s kočárky, hendikepované občany, nemocné či starší pasažéry.

Rozdělení 140 kusů do jednotlivých společností koncernu ICOM transport:

Společnost SETRA S 415 LE business
ČSAD Benešov 21
ICOM transport 23
ČSAD Jindřichův Hradec 22
ČSAD Slaný 5
TRADO BUS 41
Ústí nad Orlicí 28

Předání těchto 140 autobusů je součástí celkové dodávky na 180 kusů zcela nových vozidel, které koncern požadoval v rámci výběrového řízení v první polovině letošního roku. Očekávaná hodnota veřejné zakázky činí 27 mil EUR. V letošním roce jde v oboru dopravy a logistika o největší zakázku linkových autobusů do soukromého sektoru.

V minulém roce ICOM transport oslavil dodání 2000. vozu od Mercedes-Benz. Ve vozovém parku koncernu ICOM transport dnes jezdí mnoho modelů městských, linkových i zájezdových autobusů, s největším počtem je zastoupeno Intouro, a dále jsou to modely Citaro, Conecto i Tourismo.

Technické údaje - Setra S 415 LE business

Délka: 12 330 mm
Šířka: 2 550 mm
Výška:

vč. klimatizace:

3 295 mm

3 355 mm

Rozvor náprav: 6 330 mm
Přesah obrysu vozidla: 2700 mm vpředu/ 3300 mm vzadu
Poloměr otáčení: 21 996 mm
Objem nádrže: cca 350 l
Objem nádrže AdBlue: cca 27 l
Vnitřní výška k stání (nízkopodlažní část): 2 620 mm
Výška podesty 190 mm
Výška pro nástup vpředu: 345 mm
Výška pro nástup vzadu: 385 mm

Dynamický vývoj vozového parku koncernu Icom Transport:
Fotografie: EvoBus  Česká republika, Zdeněk Kresa a Citybus.cz

Historie

icom_historie

conecto_2s3_4669

Současnost

intouro_5j2-1481

setra_05

setra_06

setra_01

Slavnostní předání nových autobusů S 415 LE business

zleva: Dr. Thomas Rohde, CEO EvoBus Česká republika

Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel ICOM transport

Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport

Ulrich Bastert, ředitel prodeje, marketing a poprodejních služeb Daimler Buses

setra_02

setra_03

setra_04

setra-s415-le

setra-s415-le-1

s415le

Související články:

Autor: TZ ICOM TRANSPORT # # Zobrazeno: 8,532x     _________




Vložte příspěvek