Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 19. Dubna 2024


Czechbus 2015 - IVECO BUS

24. 11. 2015 Témata: Technika, Výrobci, Česká republika

logo_iveco_busNa výstavě CzechBus 2015 v pražských Holešovicích se značka Iveco Bus prezentuje rozsáhlou expozicí, jejímž největším lákadlem je model Magelys oceněný titulem Coach of The Year 2016. Největší výrobce autobusů v České republice na akci představí kompletní produktovou řadu s důrazem na moderní technologie vedoucí k provozním úsporám a nižším dopadům na životní prostředí.

Výstava CzechBus 2015 se koná 24. – 26. listopadu a Iveco Bus zve na dvě své expozice – vnitřní o velikosti 273 m2 a venkovní o velikosti 200 m2.

Na vnitřní expozici jsou vystaveny:

- Magelys Pro 12,8 m s motorem Cursor 9, který se zúčastnil akce Coach Euro Test, konané letos v červnu v Plovdivu, kde získal titul Coach of The year 2016,

iveco3

- Urbanway 18m s motorem Cursor 9, který slouží k přepravě cestujících města Karlovy Vary.

iveco1

iveco4

Na venkovní ploše je prezentována kompletní produktová řada Iveco Bus:

  • Urbanway 12m CNG Cursor 8
  • Crossway LE City 12m Tector 7
  • Crossway Line 10,8m Tector 7
  • Magelys Pro 12m Cursor 9
  • Daily Tourys

o a městský autobus z produktové řady Heuliez Bus GX137 s motorem Tector 7

iveco

Celá expozice se nese v duchu čtyř klíčových hodnot Iveco Bus spadající do skupiny CNH Industrial. Důraz je tedy kladen na trvale udržitelný rozvoj, technologie, design a celkové náklady na vlastnictví vozu. Na vlastní oči se můžete přesvědčit, jak se tyto hodnoty odráží ve zpracování modelů Urbanway, Crossway, Magelys a Daily. „Každý jednotlivý výrobek produktové řady Iveco Bus odpovídá  náročným požadavkům, které veřejná doprava a legislativa vyžadují. Autobus je zajímavý, ale složitý a velmi komplexní výrobek s poměrně vysokou mírou personalizace na přání zákazníků. Tato náročnost nás motivuje, ale i zavazuje do budoucna,“ říká generální ředitel Iveco Czech Republic, a. s. Jiří Vaněk.

Tento rok se Iveco Bus může pochlubit především modelem Magelys, jenž nedávno získal titul „International Coach of The Year 2016“. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout technologický vrchol v oblasti hromadné dopravy. Autokar Magelys je nejmodernější ukázkou technického mistrovství a mnohaletých inovací. O jeho popularitě a kvalitě svědčí i fakt, že Magelys používal během letošního světového poháru v ragby vítězný novozélandský tým známý jako “All Blacks”.

Značka Iveco Bus se dlouhodobě zaměřuje na funkční řešení pro trvale udržitelný rozvoj a odpovědnost k životnímu prostředí. Pro vyráběná vozidla nabízí také alternativní pohony, především HI-SCR, CNG a Electric. V případě HI-SCR je prvním výrobcem, který nabízí všechny autobusy a autokary vybavené touto technologií.

Výsledkem těchto a dalších inovací je maximální výkon při minimální spotřebě paliva. Iveco Bus tím přispívá ke snižování emisí CO2 a nabízí nižší spotřebu paliva při zachování většího výkonu a vyššího točivého momentu. Zároveň se Iveco Bus zaměřuje na maximální optimalizaci  celkových nákladů po celou dobu životnosti vozu. Vedle technologických atributů se vozy Iveco Bus vyznačují také atraktivním designem. Moderní a nápadné linie, jež vozu zaručují ideální aerodynamické vlastnosti, jsou synonymem pro eleganci, prestiž a inovaci.

Magelys, “International Coach of The Year 2016”

prospekt

magelys-1

Magelys, turistický autobus s elegantním designem, z něhož sálá dynamická energie, je zárukou příjemného cestování díky komfortu na palubě, zcela novému pojetí prostoru a panoramatickému výhledu, který cestujícím nabízejí postranní střešní okna.

Univerzálnost Magelysu dokládají jeho tři verze, z nichž každá je k dispozici ve dvou různých délkách (12,20 m a 12,80 m):

- Line, pro středně dlouhé trasy s výjimečným komfortem;

- Pro, dokonalé řešení pro vysokou úroveň služeb na pravidelných vnitrostátních a mezinárodních linkách, se snadným nástupem a vybavením poskytujícím výjimečný komfort, a to vše v kontextu snižování provozních nákladů;

- Lounge, verze s nejvyšší výbavou. Tato nová verze (vychází ze standardní verze Pro), se může pochlubit následující výbavou: převodovka AS-Tronic, boční sluneční clona řidiče, loketní opěrka na sedadle řidiče, elektricky vyhřívané okno u řidiče, GPS, zpětná kamera, kamera u prostředních dveří, sedadlo hostesky, skříňka pro hostesku, mikrofon pro hostesku, kamera pro hostesku, kávovar, kamera snímající vozovku pro cestující a prosklení středové části střechy nad uličkou. K dispozici je také následující vybavení na přání:  sedadla s nastavitelnou opěrkou hlavy, USB zásuvky, rádio s dotykovým displejem a dva stolky pro osm cestujících vzadu, kde je možno sedět pohodlně proti sobě.

Na přání je možné vybavit verze Line a Pro dalšími dveřmi na pravé straně, plošinou pro vozíčkáře a systémem “Cinema Seat System” (CSS), který umožňuje vytvořit prostor pro jednoho cestujícího s omezenou schopností pohybu. Díky systému CSS lze sedadla rychle a snadno posunout tak, aby zabírala méně místa a uvolnila prostor pro vozíček či stolek.

Magelys samozřejmě nabízí vysoký stupeň aktivní i pasivní bezpečnosti díky nejmodernějším technologickým inovacím. Například jeho robustní samonosná konstrukce je ošetřena ponořením do kataforetické lázně, která zajišťuje dlouhodobou ochranu proti korozi. Zároveň splňuje mezinárodní normu R 66/01, jež zaručuje cestujícím maximální bezpečnost při převrácení vozu.

Magelys je standardně vybaven protiblokovacím brzdovým systémem ABS, protiskluzovým systémem ASR, který při rozjíždění optimalizuje přenos hnací síly na povrch vozovky, elektronickým stabilizačním programem ESP, jenž zabezpečuje stabilitu vozu při průjezdech zatáčkami a pomáhá řidiči udržovat kontrolu nad vozem, vyspělým systémem nouzového brzdění AEBS a systémem upozornění při vybočení z pruhu (LDWS), který včas varuje řidiče při chvilkové nepozornosti či ospalosti.

Na přání lze Magelys vybavit adaptivním tempomatem ACC, který pomocí radaru udržuje bezpečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před vámi a automaticky aktivuje motorovou brzdu a retardér v případě, že se tato vzdálenost náhle zmenší.

Magelys Euro VI se může pochlubit o 10 % nižší spotřebou paliva oproti předešlé verzi Euro V, a to díky hmotnosti, která byla snížena o zhruba 200 kg, a díky nové, aerodynamičtější karosérii.

Magelys Pro prezentovaný na výstavě Czechbus 2015 je dlouhý 12,8 m, jedná se o  nejvyšší verzi vozu Magelys Pro, který je vybaven: rampou pro vozíčkáře se speciálními dveřmi a odnímatelným stolkem, který umožňuje řidiči snadno naložit postiženého bez nutnosti odstranit sedadla, 46 koženými sedadly, 3 elektricky sklopnými LCD monitory, WIFI, zásuvkami 220 V a USB, GPS a silniční kamerou.

Právě tento Magelys byl porotou složenou z 22 novinářů z evropských médií, specializujících se na autobusový průmysl, zvolen “International Coach of The Year 2016”, když v náročných testech porazil silnou konkurenci pěti dalších výrobců a nabídl optimální provozní náklady s maximálním důrazem na design, komfort a bezpečnost.

V rámci legislativy, která přináší příznivé podmínky pro podnikání v autobusové dopravě, si společnost Iveco Bus díky tomuto obrovskému úspěchu upevňuje postavení jednoho z největších evropských hráčů tohoto odvětví.

Magelys byl, spolu se třemi speciálně upravenými minibusy Daily Hi-Matic, vybrán pro přepravu prestižního ragbyového týmu All Blacks a členy novozélandského ragbyového svazu na cestě za obhajobou mistrovského titulu během ragbyového mistrovství světa 2015. Magelys, který má v základní konfiguraci 57 sedadel, byl upraven tak, aby mohl hráčům a jejich doprovodu nabídnout ještě větší komfort: nabízí tak pouze 46 kožených sedadel se sklopnými opěradly a celou řadu vymožeností jako Wi-Fi, GPS, kávovar, dvojitý zesilovač pro mikrofony, USB port pro každé sedadlo a zásuvku na 220 V pro každý pár sedadel.

COACH OF THE YEAR 2016

magelys_coy-2016-2-web

magelys_coy-2016-web1

magelys_interier_coy-2016-web

MAGELYS LOUNGE ALL BLACKS:

magelys-all-blacks-web

magelys-all-blacks-4-web

magelys-all-blacks-2-web1

magelys-all-blacks-3-web

MAGELYS PRO

magelys_pristup-web

magelys_interier-2-web¨

web

Crossway, evropský lídr s více než 25 000 vyrobenými vozy

prospekt

crossway-1

crosswayle-1

Crossway, bezkonkurenční jednička ve své kategorii, a díky univerzálnosti a provozní rentabilitě opravdový „motor vašich financí“, byl od začátku výroby v roce 2006 vyroben již ve 25 000 kusech a nadále si získává náklonnost evropských autobusových dopravců.

Crossway, který je ideálním řešením jak pro městskou, tak školní či meziměstskou dopravu, dokazuje své obrovské spektrum možností nabídkou tří optimalizovaných délek (10,80 m, 12 m a 12,90 m) a 4 verzí:

- LE (Low Entry), homologovaná verze s nízkopodlažním nástupem pro městský i meziměstský provoz;

- Pop, verze navržená především pro školní dopravu. Nejdelší model (12,90 m) Crossway Pop je jediným vozem na trhu do 13 m, který nabízí 63 sedadel, a přitom si zachovává vynikající manévrovatelnost a ovladatelnost;

- Line, verze pro krátké a středně dlouhé meziměstské trasy;

- Pro, dokonalé řešení pro dopravce, kteří potřebují meziměstský a zároveň turistický autobus, jenž umožňuje snadný nástup a nabízí celou škálu komfortního vybavení.

Iveco Bus využil příležitost přechodu na Euro VI ke zdokonalení protihlukové izolace motoru,

a snížením hlučnosti uvnitř vozu o více než polovinu významně zvýšil jízdní komfort.

Pracoviště řidiče ve voze Crossway Euro VI, již dříve mezi profesionály považované za „ergonomicky nejlepší prostor pro řidiče“, bylo nyní zvětšeno o dalších 10 centimetrů prodloužením předního převisu karosérie. Ergonomie pracoviště řidiče byla zdokonalena také díky nové palubní desce.

Modely Crossway – vybavené motorem Tector – mohou nyní jezdit na HVO (hydrogenovaný rostlinný olej), velmi kvalitní bionaftu do dieselových motorů, kterou lze snadno mísit s motorovou naftou, bez jakéhokoli negativního dopadu na kvalitu nafty či na motor. Při používání tohoto obnovitelného paliva jsou emise uhlíku oproti konvenční motorové naftě nižší o 30 – 90 %.

Na venkovní ploše výstavy Czechbus 2015 byly vystaveny dva vozy: Crossway LE City 12m Tector 7 s 31 sedadly, klimatizací a USB zásuvkami v přídržných tyčích, a Crossway Line 10,8m Tector s 6-ti stupňovou robotizovanou převodovkou ZF AS-TRONIC LITE, 45 sedadly se sklopnou opěrou a klimatizací cestujících.

CROSSWAY LE

crossway-le_2-web

crossway-le_4-web

CROSSWAY LINE

crossway-line_1-web

crossway-line_2-web

crossway-line_prostor-ridice-web

CROSSWAY PRO

crossway-pro_1-web

crossway-pro_interier-web

Autobusy Iveco Bus Euro VI: “Regenerace? Ne děkuji!”

Motory vozů Iveco Bus ve verzi Euro VI (Tector 7 a Cursor 9), již dříve proslulé svou spolehlivostí, výkonem a nízkou spotřebou paliva, nabízejí nyní větší zdvihový objem, vyšší výkon a točivý moment, a to při ještě nižší spotřebě paliva!

Vozy Iveco Bus splňují normy Euro VI díky systému selektivní katalytické redukce HI-SCR. Tato exklusivní technologie dosahuje optimálního spalování díky přívodu pouze čistého vzduchu. Čištění probíhá výlučně procesem následné úpravy výfukových plynů za motorem, díky čemuž odpadá nutnost recirkulace výfukových plynů (EGR). Tato technologie je zvlášť vhodná pro autobusy s motory umístěnými vzadu, které mají vysoké omezení týkající se chlazení (vzhledem k tomu, že systém EGR vyžaduje k dosažení stejného výkonu minimálně o 30 % více chlazení). Taktéž je vhodný pro městskou dopravu, pro niž je typická nízká jízdní rychlost a časté zastávky.

Tento špičkový systém HI-SCR, chráněný četnými patenty, představuje jednoduché řešení pro snížení emisí výfukových plynů v souladu s normou Euro VI, bez přidávání složitých komponentů, bez chemického znečištění v motoru a jeho periferních zařízeních, a bez nadměrného tepelného zatížení. To se zároveň promítá do nižší hmotnosti a vyšší spolehlivosti.

Tato technologie spolu s řadou dalších vylepšení, jako jsou modernizované a optimalizované převodovky a nižší hmotnost vozů, vede dohromady ke snížení spotřeby paliva o 5 – 10 % oproti verzím Euro V (v závislosti na modelu a typu dopravy).

Celková bilance je pak velice příznivá a díky nižším celkovým provozním nákladům se investice do technologie Euro VI rychle vrací.

Daily: Dokonalost vozů Iveco Bus se přenesla i na minibusy

prospekt:

dailybus-1

Nejnovější generace Daily určená pro veřejnou dopravu, která byla porotou složenou z evropských novinářů specializujících se na užitkové vozy zvolena „Van of The Year 2015“, nabízí:

- tři verze Tourys, Line a Citys, jež splňují potřeby tří typů dopravy: turistické, meziměstské a městské;

- tři druhy motorů: dieselový o výkonu 146  a 170 HP, CNG o výkonu 136 HP a elektromotor o výkonu 80 kW.

Iveco Bus vyvinul minibus Daily jako vůz, který v sobě spojuje dlouhodobě uznávané kvality Daily s odbornými zkušenostmi hlavního hráče na poli hromadné osobní dopravy. Celý výrobní proces byl optimalizován díky novým metodám a systému intenzivních kontrol, jež byly zavedeny na montážní lince v závodě v Suzzaře poblíž italského města Mantua, kde se Daily vyrábí.

Verze Tourys se vyznačuje špičkovou úrovní komfortu, zdůrazňující její spřízněnost s řadou turistických autobusů Iveco Bus. Nabízí se ve dvou délkách. Verzí vystavenou na venkovní ploše výstavy CzechBus je 65C17 Tourys s rozvorem 4100 mm (délka vozu je 7,5 m) a celkovou hmotností vozidla 6,5 tuny. Vůz je vybaven motorem F1C 3,0 l o výkonu 170 HP, zadním pneumatickým odpružením, automatickou klimatizací, okny s tónovaným dvojitým sklem, 19 sklápěcími sedadly + sedadlem pro průvodce, s individuálním LED osvětlením a výdechy klimatizace pro každé sedadlo, audio/video systémem s DVD přehrávačem a 17“ LCD monitorem a zadním prostorem na zavazadla o objemu 2,5 m3.

Vůz může být vybaven automatickou převodovkou Hi-Matic, jež poskytuje maximální výkon při nízkých provozních nákladech, a přitom nabízí bezkonkurenční komfort, snadnější řazení a nižší spotřebu paliva. Díky osmi stupňům řadí tato převodovka rychleji a přesněji než manuální šestistupňová převodovka, umožňuje změnu rychlostního stupně za necelých 200 ms bez jakéhokoli přerušení přenosu točivého momentu a tím zaručuje nejvyšší možný výkon.

Verze Line je nejuniverzálnějším řešením, dokonalým pro příměstskou dopravu či jako školní minibus. Je nabízena ve třech délkách, s různým uspořádáním sedadel a pojme až 22 cestujících; na přání je též k dispozici speciální výbava jako např. plošina pro vozíčkáře. Na venkovní ploše na veletrhu Busworld byl vystaven model Daily Line “Natural Power” s motorem na zemní plyn o výkonu 136 HP.

Jednou z hlavních novinek Iveco Bus je vůz Daily Electric 50C H3 s “nulovými emisemi”, ideální pro městská centra a kyvadlovou dopravu, se 16 sedadly a délkou 7,120 m.

Tento nový model má dojezd až 110 či 160 km (se 2 respektive 3 bateriemi) a oproti předchozí elektrické Daily má o 25 % vyšší efektivnost, o 100 kg vyšší užitečné zatížení a o 20 % delší životnost baterií.

Motor využívá dvou nebo tří sodíko-niklo-chloridových baterií s vysokou energetickou hustotou v kombinaci se silnými super kondenzátory, jež zvyšují výkon vozu a prodlužují provozní výdrž baterií. Vůz při brzdění využívá kinetickou energii a převádí ji na elektrickou energii, kterou jsou baterie zpětně nabíjeny.

Elektrický pohon má dva režimy: Economy (ECO) pro delší dojezd vozu; a Power (PWR) pro větší výkon.

Flexibilní řešení nabíjení, patentované společností Iveco, nabízí unikátní konektor a elektrickou zásuvku, použitelnou jak pro domácí nabíjení trvající 24 hodin, tak pro veřejné či soukromé nabíjení v délce trvání 10 hodin, anebo pro veřejné rychlonabíjení v délce 2 hodin.

Pro vyšší komfort cestujících byl vyvinut zcela nový, vysoce výkonný klimatizační systém Bycool Compact 3.0, založený na dvou modulech instalovaných na střeše se dvěma elektrickými kompresory a centrálním rozvodem vzduchu. Intenzita chlazení je regulována automaticky.

Systém akustické výstrahy chodců (PAAS), který funguje až do rychlosti 30 km/h, upozorní klaksonem chodce a cyklisty na blížící se vůz.

DAILY ALL BLACKS

daily-all-blacks_1-web

DAILY CITYS

daily-citys_1-web

daily-citys_interier-web

DAILY LINE

daily-line_1-web

daily-line_interier-web

DAILY TOURYS

daily-tourys_2-web

daily-tourys_prostor-ridice-web

Urbanway: mnohoúčelová řada autobusů

prospekt

urbanway-1

Urbanway je k dispozici v krátké (10,60 m), standardní (12 m) a kloubové (18 m) verzi se systémem Euro VI HI-SCR, s pohonem na zemní plyn (CNG) či jako plně hybridní vůz s elektromotorem a systémem “Arrive & Go”. Je též nabízen ve speciální verzi BHNS (Bus à Haut Niveau de Service / autobus s vysokou úrovní služeb) s vybavením a designem přizpůsobeným přání zákazníka: početná nabídka kombinací řady vozů Iveco Bus vždy zaručuje dopravcům a správním orgánům měst atraktivní a ekologické řešení městské dopravy.

Urbanway vystavený na letošní výstavě CzechBus, má délku 18m a je poháněn motorem Cursor 9 o výkonu 228kw (310HP) a převodovkou Voith. Autobus je vybaven pracovištěm řidiče dle normy EBSF, klimatizací řidiče, 34 sedadly cestujících a 1 místem pro vozíčkáře.

Díky svému vedoucímu postavení na poli vozů s alternativním pohonem dokáže Iveco Bus předvídat  rostoucí poptávku dopravních společností a správních orgánů měst po vozech, které jsou ekologičtější a šetrnější k přírodním zdrojům a veřejnému zdraví.

K ekologickým řešením městské dopravy, doporučovaným společností Iveco Bus, patří též vozy na CNG, které si již získaly mnoho dopravců a jsou stále oblíbenější u všech, kdo se snaží bojovat se znečišťováním ovzduší, jež se pro mnoho evropských měst stává klíčovým tématem.

Je příhodné, že právě Urbanway s pohonem na zemní plyn byl na výstavě CzechBus vystaven na venkovním prostranství.

Hlavní role společnosti Iveco v oblasti alternativního pohonu na zemní plyn je výsledkem zkušeností získaných za posledních pětadvacet let, během nichž vyrobila 24 000 těchto motorů. V současnosti Iveco nabízí nejširší řadu průmyslových vozidel s pohonem na CNG na trhu: od lehkých užitkových vozů pro distribuci v městských centrech (Daily) přes středně těžké a těžké vozy určené pro rozvoz zboží ve městech a regionech a komunální služby (Eurocargo a Stralis) po autobusy určené pro městskou dopravu (Urbanway, Crealis a minibus Daily).

S přibližně 2 500 vozy aktivními ve Francii reprezentuje Iveco Bus a jeho historické značky téměř 95 % zdejšího vozového parku na zemní plyn, přičemž další zhruba 3 000 těchto vozů jsou součástí významných flotil po celé Evropě, včetně Itálie, Španělska, Nizozemska, České republiky a Řecka, což činí celkem přes 5 500 vozů v provozu. Mimo Evropu bylo nedávno dodáno 302 vozů do Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, a 1 400 motorů Iveco na CNG putovalo do Číny, kde byly namontovány do autobusů vyrobených místní značkou pro městskou hromadnou dopravu v Pekingu a Šanghaji.

Díky mistrovsky zvládnutým technologiím alternativního pohonu je Iveco ideálním dlouhodobým partnerem pro správní orgány měst, která se rozhodla bojovat se znečištěním ovzduší efektivně, investováním do dopravy poháněné zemním plynem.

Motor Cursor 8 CNG nejnovější generace Euro VI je mezi dopravci již velmi dobře znám. Používá stejnou technologii jako předchozí verze Euro IV, V a EEV, jimiž je vybaveno mnoho vozů Agora CNG a Citelis CNG, které jsou v provozu již řadu let. To znamená, že dopravci nemusí znovu investovat do vybavení, údržby, ani školení dílenských zaměstnanců. Přestože Urbanway CNG využívá stejnou technologii jako jeho předchůdce Citelis CNG, verze Euro VI je mnohem ekologičtější.

Tento motor vyhlášený svou technickou kvalitou nepotřebuje EGR, SCR ani filtr pevných částic, ani žádná aditiva díky optimálnímu “stechiometrickému” procesu spalování, který je mimořádně výkonný. Emise znečišťujících látek jsou u něj podstatně nižší než úroveň doporučená normou Euro VI, zvláště pokud jde o jemné částice způsobující v městských lokacích respirační choroby. Také úroveň hluku a vibrace u všech provozních rychlostí jsou oproti dieselovým vozům podstatně nižší, což především v noci výrazně ocení řidič, cestující i obyvatelstvo.

Zemní plyn je skutečnou alternativou nafty – je levnější a jeho cena je stabilnější než cena nafty, což přináší další výhodu při kalkulaci nákladů na palivo, které činí jednu z největších položek celkových provozních nákladů.

Autobusy Iveco Bus na CNG jsou plně kompatibilní s biometanem, palivem vyráběným recyklací organického odpadu (odpadu z domácností, zeleného odpadu, odpadu ze stravovacích zařízení a komunálního odpadu), díky čemuž jsou tyto vozy uhlíkově neutrální (mají nulové emise CO2). Jedná se o rozhodující krok k přechodu na udržitelné zdroje energie. Jinými slovy, užívání těchto vozů nepřispívá ke globálnímu oteplování, což z nich činí řešení, které dokáže reagovat na veškeré výzvy dopravy 21. století - kvalitu ovzduší, ochranu životního prostředí a tichý provoz, a to vše při zachování základních výhod autobusové dopravy - všestrannosti použití a nízkých provozních nákladů. Dokonalým příkladem zcela uhlíkově neutrálních vozů, které fungují bez používání fosilního paliva, jsou autobusy Iveco Bus zajišťující veřejnou hromadnou dopravu ve francouzském Lille.

Další oblastí vývoje ve strategii Iveco Bus je sériový hybridní pohon. Tato technologie umožňuje plynulé a pozvolné zrychlení (díky absenci převodovky); při brzdění získávají baterie nazpátek velkou část energie, která je opět používána ke zrychlení.

Na základě zkušeností s první generací hybridních autobusů “Stop & Start” vycházejících z modelu Citelis od roku 2010, vyvinula společnost Iveco Bus také druhou generaci s názvem “Arrive & Go” a novou generaci vozů Urbanway.

Nyní je Urbanway se sériovým hybridním pohonem před příjezdem k autobusové zastávce a před odjezdem z ní přepnut do plně elektrického režimu, zcela bezhlučného a bez emisí, v němž je vůz schopen ujet až 60 metrů.

Nový autobus “Arrive & Go” se může pochlubit mimořádnou šetrností k životnímu prostředí, neboť při kompletním vypnutí motoru Tector 7 Euro VI jsou hluk i vibrace maximálně eliminovány. Tato funkce je aktivována automaticky, bez zásahu řidiče. Okamžitý přínos v podobě tiššího a příjemnějšího prostředí pocítí jak obyvatelé, tak chodci, cestující i řidič.

Autobusy Urbanway Full Hybrid o délce 12 a 18 metrů s novou aerodynamičtější a ještě pevnější konstrukcí a kompaktním motorovým uspořádáním, obsahujícím podélně uložený motor Tector, generátor a elektromotor, jsou výrazně lehčí a prostornější než předchozí generace a mají o 10 až 12 cestujících větší přepravní kapacitu, přičemž počet míst k sezení zůstal zachován. Kloubová verze hybridního vozu Urbanway tak dosahuje kapacity až 170 míst pro stojící a sedící cestující!

Oproti konvenčnímu autobusu dokáže plně hybridní Urbanway se systémem “Arrive & Go” ušetřit až 35 % nafty, a to s pozoruhodně nízkými emisemi CO2 na cestujícího: o 10 % méně u 12metrové verze a o 12 % méně u 18metrové verze oproti hybridním vozům Citelis první generace. To představuje další krok směrem k uhlíkově neutrální mobilitě.

URBANWAY CNG

urbanway-cng-12-m-web

urbanway-cng-12-m-web1

URBANWAY DIESEL

urbanway-18-m-web

urbanway-cng-12-m-web1

urbanway-cng-12-m-web

urbanway-18-m-web

URBANWAY FULL HYBRID

urbanway-full-hybrid-web


Iveco Bus v České Republice

Závod ve Vysokém Mýtě je největším výrobním závodem Iveco Bus. Společnost Iveco Czech Republic, a. s. navazuje na dnes již 87letou tradici výroby autobusů v tomto městě. Firma, známá od roku 1948 pod jménem Karosa, se již ve druhé polovině čtyřicátých let minulého století orientovala převážně na výrobu autobusů a je spojena s řadou úspěšných a dnes legendárních vozidel. Jedná se o typ 706 RTO, ale i o další řady ŠM, ŠL, ŠD, 700 a 900. Na tyto úspěšné typy navázala vozidla Crossway – nejúspěšnější meziměstský autobus současnosti. Výrobní závod doposud vyrobil více než 25 000 vozidel Crossway. Výroba dále zahrnuje vozidla typu Crossway Low Entry, Line, POP a PRO a Urbanway s různými typy motorů v mnoha výrobních modifikacích. V tomto roce společnost oslavuje významné jubileum – 120 let od založení firmy Josefem Sodomkou.

Iveco Bus

Iveco Bus je značka skupiny CNH Industial N. V., světového lídra v oblasti kapitálového zboží s rozsáhlými průmyslovými zkušenostmi, širokou škálou produktů a celosvětovou působností. Společnost Iveco Bus, která je významným hráčem v oblasti veřejné dopravy a patří mezi největší výrobce autobusů a autokarů v Evropě, navrhuje, vyrábí a prodává široký sortiment vozidel, která splňují veškeré potřeby veřejných i soukromých provozovatelů:

- školní, meziměstské a turistické autokary,

- standardní a kloubové městské autobusy, včetně specializovaných verzí Bus Rapid Transit (BRT), s významným postavením v oblasti čistých technologií, jako jsou CNG a hybridy,

- minibusy pro všechny druhy osobní dopravy,

- podvozky pro karosářské společnosti.

Iveco Bus zaměstnává více než 5 000 lidí a provozuje dva výrobní závody, jeden v Annonay ve Francii a druhý ve Vysokém Mýtě v České republice. Oba závody získaly v roce 2013 bronzovou medaili World Class Manufacturing (WCM), což je mezinárodní metodika pro řízení výrobních procesů v souladu s nejlepšími standardy po celém světě.

Široká servisní síť Iveco Bus garantuje technickou podporu všude tam, kde jsou vozidla Iveco v provozu.

Fotogalerie autobusů IVECO BUS na Citybus.cz

© IVECO BUS a Citybus.cz

Autor: TZ IVECO BUS # # Zobrazeno: 8,802x     _________




Vložte příspěvek