Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 19. Dubna 2024


Dopravní podnik hlavního města Prahy - do pražských ulic vyjede tramvaj s motivem 140 let MHD od vítězných gymnazistů

22. 12. 2015 Témata: DP Praha, Tramvaje, Česká republika

logo_dp_prahaČtvrtý ročník soutěže „Namalujte svou tramvaj” pořádaný Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) a Magistrátem hlavního města Prahy zná své vítěze. Rok bude brázdit ulice Prahy tramvaj s motivem pojmenovaným „Linky”. Autory vítězného grafického návrhu jsou studenti primy B pražského gymnázia Postupická. Soutěž se konala pod záštitou donedávna radní pro oblast školství a sociální politiky Ireny Ropkové a náměstka primátorky hlavního města Prahy pro dopravu a evropské fondy Petra Dolínka.

uvod_tramvaj

Protože si letos připomínáme 140 let od zahájení pravidelného provozu městské hromadné dopravy v Praze, byly právě oslavy tohoto výročí ústředním tématem letošního ročníku soutěže. Třídy měly návrh motivu polepu ztvárnit na předem danou šablonu ve formátu A3.

Do soutěže se přihlásily třídy z 12 škol, které dohromady poslaly 51 návrhů - soutěže se mohly účastnit vždy jen celé třídy, nikoliv jednotlivci. Všechny návrhy vizualizací posoudila odborná porota, která určila 10 nejlepších motivů a z nich pozdějšího vítěze.

„Kvalita zaslaných návrhů byla v letošním roce znovu vysoká a bylo opravdu těžké vybrat z nich jeden nejlepší. Vítěz nás zaujal především jednoduchým, ale o to nápaditějším designem. Doufáme, že i prostřednictvím této soutěže zvýšíme zájem dětí a mládeže o hromadnou dopravu a cestování v ní,” řekl radní pro dopravu Petr Dolínek.

„Tato soutěž je opravdu jedinečná - nechává rozvinout dětskou fantazii a ještě mládeži ukazuje, že se každý může zasloužit o to, aby naše okolí bylo hezčí. Přeji autorům návrhu, ať se jejich návrh líbí a všem ostatním, ať se jim nejen touto tramvají po Praze cestuje pohodlně,” řekla Irena Ropková, donedávna radní pro oblast školství a sociální politiky.

Vítězný návrh byl použit jako šablona pro polep reálného vozu tramvaje typu T3, která bude jezdit po dobu jednoho roku na běžné lince městské hromadné dopravy. Před uvedením tramvaje do provozu proběhlo 15. prosince 2015 ve vozovně Pankrác slavnostní vyhlášení vítěze a křest tramvajového vozu s úspěšným návrhem. Studenti primy B gymnázia Postupická se v originálním voze projeli jako první během slavnostní jízdy Prahou.

Soutěž „Namalujte svou tramvaj” cílí na žáky druhých stupňů základních škol a studenty primy až kvarty víceletých gymnázií. Má podpořit zájem nejmladší generace o cestování městskou hromadnou dopravou.

foto_2

foto_1

foto_3

foto_4

Související články:

Autor: TZ-DPP # # Zobrazeno: 1,840x     _________




Vložte příspěvek