Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré poledne. Dnes je Čtvrtek, 25. Dubna 2024


ARRIVA vlaky - v pondělí poprvé vyjedou nové spěšné vlaky do Benešova

28. 02. 2016 Témata: ARRIVA, Česká republika

uvod-1logo_arrivaV pondělí 29. února se rozjedou spěšné vlaky Arriva na trase Praha - Čerčany - Benešov a v sobotu 5. března zahájí Arriva provoz přímého expresu Praha - Olomouc - Uherské Hradiště - Trenčín. V pracovní dny pojede na lince Praha - Benešov v každém směru sedm nových vlaků, které rychle propojí Benešov, Čerčany, Senohraby a Mnichovice s Prahou.

Základní jízdenka z Benešova do Prahy vyjde na 50 Kč, na internetu bude stát 45 Kč. Slevu dostanou studenti na ISIC kartu i pravidelně dojíždějící.

„Z Benešova do Prahy dojíždí vlakem několik set lidí denně. Koridor je opravený a cesta vlakem do centra Prahy je tak po kolejích rychlejší než autobusem nebo autem. Vidíme tu veliký potenciál,” říká ředitel Arriva pro Českou republiku Daniel Adamka. „Zastavujeme v Čerčanech, Senohrabech a Mnichovicích, protože tu měli lidé k dispozici zatím jen zastávkové vlaky. Přitom jsou tyto obce už dost daleko od Prahy, rychlé spěšné vlaky místním ušetří hodně času. Benešovským zase výrazně zkrátíme cestu do Hostivaře nebo Strašnic. Tam rychlíky nestaví, dosud nezbývalo, než jít na zastávkový vlak. Byla by škoda, nevyužít opravený koridor pro nová rychlá spojení.”

V každém směru vypraví Arriva v pracovní dny sedm spojů:

Odjezdy z Prahy do Benešova: 6:02, 8:02, 12:02, 14.02, 16:02, 18:02, 20:02.

Odjezdy z Benešova do Prahy:  5:06, 7:06, 9:06, 13:06, 15:06, 17:06, 19:06.

Rychlejší spojení než dosud

Několik vybraných příkladů jízdních dob spěšných vlaků Arriva:

  • Benešov - Praha-Hostivař 36 minut
  • Benešov - Praha-Strašnice 42 minut
  • Čerčany - Praha hl. n. 44 minut
  • Čerčany - Praha-Vršovice 39 minut
  • Senohraby - Praha-Vršovice 31 minut
  • Senohraby - Praha hl. n. 36 minut
  • Mnichovice - Praha hl. n. 31 minut

Základní cena Praha-Benešov je 50 Kč, na internetu jen 45

Jízdenky si mohou cestující koupit bez jakékoliv přirážky u stevarda ve vlaku nebo v e-shopu na www.arriva-vlaky.cz. Elektronickou jízdenku, která cestujícímu přijde emailem, není třeba tisknout, stačí ji mít v notebooku, tabletu nebo chytrém telefonu (případně stačí nadiktovat stevardovi transakční kód z jízdenky).

„Chceme co nejjednodušší tarif. Nabízíme proto základní jízdné, zlevněné zpáteční jízdné, slevu pro studenty na ISIC a velmi levné týdenní a měsíční jízdenky pro pravidelné dojíždění,” říká Daniel Adamka. „Malé děti a kočárky vozíme zdarma, děti ve věku 6-15 let za polovinu, studenty ve věku 15-26 let se slevou až 40 procent a držitele průkazů ZTP a ZTP/P se slevou 75 procent. Snažili jsme se nabídnout výhodnější ceny, než jaké na těchto trasách doposud platily.”

Jízdné Praha - Benešov

  • Základní jízdné: 50 Kč jednosměrné, zpáteční 95 Kč
  • Jízdné pro studenty sISIC kartou (sleva 10 %) 45 Kč jednosměrné, zpáteční 85 Kč
  • Žákovské jízdné (studenti 15-26 let): 30 Kč jednosměrné, zpáteční 57 Kč
  • Jízdní kolo nebo pes: Jednotná cena 10 Kč
  • Týdenní jízdenka pro pravidelné dojíždění: 200 Kč jednosměrná, 380 zpáteční

V případě týdenní jízdenky cestující platí pouze cenu za čtyři dny a pátý jezdí zdarma.

  • Měsíční jízdenka pro pravidelné dojíždění: 700 Kč jednosměrná, 1330 zpáteční

U měsíční jízdenky platí cestujících pouze cenu za prvních 14 prac. dní, zbytek prac. dní v daném měsíci jezdí zdarma.

Akční jízdné na internetu: Základní jízdenky zakoupené pro linku Praha - Benešov jsou na internetu automaticky o 5 Kč levnější. Z této snížené ceny se pak vypočítávají další slevy. Základní jízdné Z Benešova do Prahy tak stojí jedním směrem v eshopu 45 Kč, zpáteční jízdenka 90 Kč, jízdenka s ISIC kartou na internetu stojí jen 40 Kč atd. Jízdenky zakoupené přes internet se na trase Praha - Benešov nevážou na konkrétní sedadlo ani spoj. Cestující může jízdenku využít kdykoliv během dne, pro který si ji koupil. Detailní informace k cenám jsou na www.arriva-vlaky.cz.

Zásuvky, vysokorychlostní WiFi i barel s pitnou vodou

Ve vlaku Arrivy najdou cestující 120 pohodlných polohovatelných sedaček, místo pro kočárky a jízdní kola. Cestující si mohou vybrat pohodlnější sedadla v klidové zóně i místa s dětským koutkem.  Na palubě vlaku je bezplatná LTE WiFi. Na žízeň si může každý natočit vodu v barelu s pitnou vodou uprostřed soupravy.

„Náš vlak byl vyroben v Německu a jezdil dříve u Deutsche Bahn. Když jsme ho přivezli do Česka, prošel zásadní rekonstrukcí a dostal úplně nový interiér,” vysvětluje Jiří Nálevka, ředitel Arriva vlaky. „Vybrali jsme velmi komfortní sedačky, které najdete v dálkových vlacích, instalovali jsme do vlaku vysokorychlostní internet i zásuvky. Není to elektrický vlak, ale přesto je uvnitř velmi tichý.”

Vybavení vlaku Arriva:

  • Zásuvky pro připojení notebooků nebo nabíjení telefonů u všech sedaček
  • Barel spitnou vodou
  • Bezplatné připojení k vysokorychlostnímu internetu
  • Polohovatelné sedačky se sklopnými stolky
  • Oddělená klidová zóna se zákazem telefonování a rušení ostatních cestujících
  • Dětská zóna (na vybraných stolcích pod okny bude připraven herní plán Člověče, nezlob se!, stevardi půjčí rodičům na požádání figurky nebo další hry, kterými se děti během cesty zabaví)
  • Minibar sdoplňkovým prodejem občerstvení a základních hygienických potřeb

Cestující si mohou ve vlaku koupit od stevarda základní občerstvení. “Cesta z Benešova do Prahy je velmi rychlá, tomu odpovídá i jednoduchý sortiment. K dispozici budou džusy, ledový čaj, ledová káva, dětská pití, sušené maso, cereální sušenky, kvalitní čokoláda nebo hospodské brambůrky. Zaměřili jsme se na produkty, které neobsahují levný palmový olej, máme nabídku pro diabetiky i bezlepkové potraviny,” doplnil Nálevka. „Kromě toho budou ve vlaku k dispozici také základní hygienické potřeby jako zubní kartáček s pastou, šitíčko, papírové kapesníky, hřeben nebo roztok na kontaktní čočky.”

Prodloužení linky do Vlašimi nebo Sedlčan?

Plány Arrivy Benešovem nekončí. „Jsem přesvědčen, že by bylo smysluplné do budoucna linku prodloužit z Benešova do Vlašimi nebo do Sedlčan,” říká Daniel Adamka. „Jsou to města, ze kterých dojíždí do Prahy každý den hodně lidí, rychlý přímý vlak by tu měl určitě smysl. To jsou už ale vedlejší neelektrifikované tratě, proto potřebujeme dieselový vlak. Pokud by měla tato města a Středočeský kraj zájem o přímé vlaky do Prahy, rádi bychom s nimi na takovém projektu spolupracovali.”

arriva-0

arriva-0a

arriva-0b

arriva-11

arriva-71

arriva-51

arriva-31

arriva-16

arriva-15

arriva-14

arriva-13

arriva-12

arriva-111

arriva-10

arriva-91

arriva-81

arriva-61

arriva-41

arriva-21


Autor: TZ Arriva # # Zobrazeno: 4,846x     _________




Vložte příspěvek