Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a BusLine - prezentují veřejnou dopravu dětem

23. 03. 2016 Témata: -Dopravci LK, Liberecký kraj, Česká republika

bus-linelogo_dpmlDopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. s BusLine a.s. odstartovaly v rámci vzájemné spolupráce společný projekt pro mateřské školy z Liberce a Jablonce nad Nisou, prostřednictvím kterého prezentují veřejnou dopravu malým cestujícím. Zábavnou formou jim vysvětlují, jak cestovat tramvají či autobusem a především, jaká pravidla bezpečnosti by měly děti v dopravních prostředcích dodržovat.

První společná prezentace se uskutečnila v zázemí liberecké vozovny Dopravního podniku pro libereckou Mateřskou školu Jablůňka. Děti byly ze své mateřské školy dopraveny bezpečným autobusem společnosti BusLine pojmenovaným „Mikeš”. Spolu se svým pedagogickým doprovodem si mohly vyzkoušet upoutání do bezpečných autosedaček, kterými je speciální autobus pro přepravu dětí vybaven. Moderní autobus SOR ILH 12 je český autobus vyrobený na zakázku ve společnosti SOR Libchavy spol. s.r.o. a disponuje kapacitou 50 míst k sezení. Všechna sedadla autobusu jsou vybavena moderním systémem IsoFix, díky kterému je dítě bezpečně upoutáno během několika vteřin. Dětské sedačky jsou vyrobeny s použitím revoluční technologie Maxi-Cosi Rodi AirProtect® s vylepšenou boční ochranou, která překonává již tak přísné bezpečnostní testy. Sedačka chrání hlavu dítěte v případě nehody a má také optimální ochranu pro oblast boků. Lze ji polohovat, délka a šířka opěrky zad může být přizpůsobena rostoucímu dítěti ve věku od 3 do 12 let.

„Projekt „Bezpečnost pro naše děti” byl odstartován v listopadu 2012, kdy byl uveden do provozu autobus „Beruška”. Vzhledem k tomu, že poptávka nejen ze strany mateřských i základních škol a rodičů, ale i samotných malých pasažérů byla opravdu veliká, BusLine v projektu bezpečné přepravy dětí pokračoval dál a v roce 2014 pořídil druhý autobus tohoto typu pojmenovaný „Mikeš”. Bezpečné autobusy si objednávají především mateřské školy z Libereckého kraje pro přepravu dětí na různé kulturní i sportovní akce,” vysvětlil Ing. Radek Chobot, výkonný ředitel společnosti.

Po praktické ukázce, jak cestovat bezpečným autobusem, si děti prohlédly prostory Dopravního podniku, který již několik let pořádá pro děti a studenty odborných škol exkurze v zázemí společnosti. Obsahová stránka exkurzí je tematicky rozdělena podle věku účastníků. Návštěva těch nejmenších, dětí z předškolních zařízení patří svojí zvídavostí k těm nejpříjemnějším. „Školení bezpečnosti v MHD” probíhá vyprávěním si a třeba jen malou, ale důraznou poznámkou, je dětem popsáno, jak by se měla chovat jejich maminka cestující s kočárkem nebo babička, která se například hůře pohybuje. Osvěta je cílená také na pedagogický doprovod. Pedagogům je vždy připomenuto, že pokud nastupuje skupina dětí, měl by řidič vozidla okamžitě dostat informaci, že organizovaná výprava bude nastupovat a hlavně, kde bude vystupovat. „Jsou to maličkosti, které ale pro bezpečnost a spokojenost při cestování MHD znamenají mnoho”, doplnila mluvčí DPMLJ Martina Poršová, která se předškolákům v zázemí vozovny tradičně věnuje.

„Společný projekt s naším partnerem nabízí další možnosti, jak zkvalitnit služby pro cestující v městské hromadné dopravě a příměstské dopravě (PAD). Bezpečnost našich zákazníků má ve stále se zrychlující době velkou prioritu. Informovaností těch nejmenších vlastně chráníme celou rodinu”, poznamenal k společnému projektu obou dopravních společností Bc. Luboš Wejnar, ředitel DPMLJ.

busline_1

busline_2

busline_3

busline_4

Autor: TZ BusLine # # Zobrazeno: 2,305x     _________




Vložte příspěvek