Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Čtvrtek, 28. Března 2024


DPP hostí 100. jednání autobusové komise UITP

13. 05. 2016 Témata: DP Praha, Hl. m. Praha, Česká republika

logo_dp_prahaebn11_4001_uvodPraha 11. května 2016 - Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude ve dnech 12. - 13. května 2016 hostit jubilejní 100. jednání Autobusové komise Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP). Kromě ohlédnutí do bohaté historie budou na programu témata dalšího rozvoje, mezi která patří např. i elektrobusové projekty.

DPP dostal možnost uspořádat výroční jednání komise v příhodnou dobu, vzhledem ke kontextu loňských oslav 140 let MHD v Praze a 90 let trvalého provozu autobusů. Akce je zároveň potvrzením kvality veřejné dopravy v Praze, která je řazena mezi evropskou špičku, i uznáním zásluhy za implementaci moderních trendů - v poslední době např. prostřednictvím elektrobusových projektů. Na konferenci dorazí zástupci většiny evropských zemí, ale např. i účastníci z Kanady, Singapuru či Spojených arabských emirátů.

ebn

„Pořádání jubilejního jednání Autobusové komise není jen oceněním DPP za dlouhodobý přínos v rámci UITP, ale také možností předvést praktickou realizaci některých doporučení a diskutovaných rozvojových projektů přímo v rámci pražské MHD. V neposlední řadě se však jedná i o závazek dalšího pokračování aktivní role DPP v Autobusové komisi i dalších komisích UITP,” uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Činnost Autobusové komise jako samostatného orgánu UITP byla zahájena v roce 1960 v souvislosti s celosvětovým mohutným rozvojem autobusové dopravy. DPP se do autobusových aktivit UITP intenzivněji zapojil od roku 1994 a postupně si vybudoval velmi silnou pozici. V období 2008 - 2011 zastával zástupce DPP dokonce funkci viceprezidenta komise. V rámci Autobusové komise se DPP podílel na řadě různých aktivit a projektů, včetně zásadních jednání k evropské legislativě v oblasti pracovní doby a přestávek či zajištění výjimky z užívání tachografů pro městskou hromadnou dopravu.

Významným příspěvkem DPP bylo vedení pracovní skupiny, která vytvořila manuál doporučených postupů pro zajištění bezpečnosti autobusové dopravy. V posledních letech se DPP aktivně účastní klíčových rozvojových projektů v oblastech zvyšování kvality a snižování energetické a ekologické náročnosti autobusové dopravy, které jsou řízeny nebo koordinovány právě Autobusovou komisí UITP. Praktickým příkladem je ověřovací provoz elektrobusu s nabíjením z tramvajové napájecí sítě na autobusových linkách DPP od září 2015.

Mezinárodní svaz veřejné dopravy (UITP) je světová organizace významných subjektů působících v tomto oboru, založená v roce 1885 se sídlem v Bruselu. Má kolem 1 400 členů z 96 států světa a je tak se svými více jak 16 tisíci kontakty největším globálním hráčem v oblasti veřejné dopravy. Zabývá se všemi formami městské a regionální dopravy, včetně metra, tramvají, autobusové dopravy (která má na veřejné dopravě celosvětově největší podíl), železniční či vodní dopravy. Více informací o UITP zde: http://www.uitp.org/.

uddp

foto: David Urboš

Autor: TZ-DPP # # Zobrazeno: 2,173x     _________




Vložte příspěvek