Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Úterý, 19. Března 2024


ARRIVA - vyřazené autobusy poslouží studentům odborných učilišť

16. 09. 2016 Témata: ARRIVA, Česká republika

arriva-logoarriva-sou-beroun-uvodStudenti odborných učilišť v Berouně, Neratovicích, Hubálově a Hluboši ve Středočeském kraji dnes převzali čtyři starší autobusy Karosa, které budou sloužit pro jejich výuku. Dopravce je věnoval studentům v rámci projektu Arriva školám. Starší vozy před koncem své životnosti budou ještě pomáhat studentům technických oborů, kteří se na nich budou se svými mistry učit potřebným dovednostem.

V autobusovém depu v Králově Dvoře je dnes předali studentům zástupci Arrivy, Středočeského kraje a Hospodářské komory. Mladí elektrikáři, mechanici, klempíři, lakýrníci i další studenti se budou mít možnost učit své profesi přímo na funkčních autobusech, které právě v těchto dnech dojezdily v běžném provozu s cestujícími.

arriva-1

„Řidičů autobusů i mechaniků je na trhu velmi málo, snažíme se tyto profese podporovat už na školách. Sami pociťujeme, že na trhu chybí technici s šikovnýma rukama,” říká Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva. „Dopravci napříč trhem hledají mechaniky, zámečníky, elektrikáře a další odborné profese. Najít šikovné chlapy, co umí své řemeslo, je dnes neuvěřitelně složité. V Arrivě bychom dokázali přijmout téměř okamžitě několik desítek mechaniků,” dodává Adamka.

arriva-5

51 milionů odborným středním školám

Střední odborné školy včetně těch, jejichž studenti dnes převzali autobusy, Středočeský kraj intenzivně podporuje. „Už šest let poskytujeme a financujeme u vybraných pětatřiceti studijních učňovských oborů učňovská stipendia. Považujeme to za dobrý nástroj, jak motivovat mladé lidi ke studiu oborů, které jsou v současné době na trhu práce nejžádanější,” říká hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. „Patří k nim i obory pro elektrikáře, mechaniky, nástrojaře, autolakýrníky, karosáře i klempíře. Studentům se bude možnost vyzkoušet si při výuce odborné postupy na starších autobusech jistě velmi hodit,” dodal Petera. Do konce školního roku 2015/2016 už kraj vyplatil 51 milionů korun pro 16 461 učňů. Do tohoto stipendijního programu je zapojeno celkem 43 středních škol.

arriva-2

Všichni nemohou pracovat v kancelářích

Hospodářská komora již několik let varuje, že současná situace, kdy chce každý pracovat u počítače v kanceláři, je dlouhodobě neudržitelná a upozorňuje, že je nutné podporovat technické obory, které jsou potřebné. „Bohužel řada rodičů či studentů si myslí, že jde o náročnou práci v nevzhledném pracovním prostředí za málo peněz. Dnes již tento mýtus neplatí. Ba naopak. Podnikatelé často používají nejmodernější stroje, zařízení i technologie a finanční ohodnocení mnohde přesahuje výdělky absolventů jiných oborů. A náročnost? Pokud chcete být úspěšný, věřte, že budete muset vyvinout velké úsilí a obětovat hodně času i v jiných oborech,” doplňuje předsedkyně Krajské hospodářské komory Střední Čechy Ivana Chottová.

arriva-3

Autobusy poslouží konstruktérům, karosářům i elektrotechnikům

Střední odborná škola Hubálov spolupracuje s Arrivou dlouhodobě. „Řada současných pracovníků Arrivy se vyučila v našem učilišti a doufám, že i v budoucnosti se tam podaří uplatnit našim dalším absolventům. Arriva nabízí zajímavá místa v servisních službách i za volantem,” formuluje svá přání ředitel školy Hubálov Miroslav Kolomazník. „Nákup nového autobusu je pro nás nereálný, proto bychom chtěli darovaný autobus použít pro výcvik řidičů skupiny D a v budoucnosti provádět i výuku pro získání profesních osvědčení.”

Autobusy budou všem obdarovaným školám sloužit hlavně pro výukové účely, zejména ke studiu budoucích mechaniků, karosářů nebo také opravářů zemědělských strojů. „Naše škola využije autobus především pro předměty Konstrukce automobilů, Oprava a diagnostika nebo Elektrotechnika,” říká ředitelka neratovického učiliště Marcela Hrejsová. V Hluboši pak mají s autobusem ještě další plány: „Autobus jako názorná pomůcka zásadním způsobem zkvalitní výuku a využijeme ho při tématech - vzduchová soustava, motor, převodovka, řízení a podobně. Dále na něm budeme procvičovat různá seřízení, zásady demontáže a montáže agregátů,” doplnil výčet možností využití autobusu ředitel učiliště Hluboš Drahomír Krbec.

V některých případech školy využijí autobus dokonce pro výuku řízení motorových vozidel. „V nových dílnách areálu školy budou mít žáci v oboru autoopravárenství možnost si přímo vyzkoušet rozdíly při opravách osobních vozidel a vozidel nad 3,5 tuny a také se naučí řídit vozidla skupiny C,” potvrzuje ředitelka berounského učiliště Eva Jakubová.

arriva-4

foto © Arriva

Autor: TZ Arriva # # Zobrazeno: 4,340x     _________




Vložte příspěvek