Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Úterý, 19. Března 2024


Arriva Morava - nové elektrobusy Škoda Perun HE pro MHD v Třinci

23. 11. 2016 Témata: ARRIVA, Česká republika

logo-skodaskoda-uvodŠkoda Electric uspěla ve výběrovém řízení na dodávku elektrobusů pro společnost Arriva Morava. Ta bude vozidla provozovat v Třinci v rámci tamního systému městské hromadné dopravy. Hodnota zakázky přesahuje 130 milionů korun.

„Elektrobusy, které budeme dodávat, jsou moderní bezemisní vozidla šetrná k životnímu prostředí s velmi tichým chodem. Vozy mají typové označení Škoda Perun HE. Při jejich výrobě využíváme nové atraktivní karoserie Solaris Urbino. Jedná se o velmi důležitý referenční projekt z hlediska rozvoje využití elektrobusů i v dalších městech,” říká člen představenstva Škoda Electric Karel Majer.

Škodovácké elektrobusy nahradí na páteřních linkách v Třinci doposud využívaná dieselová vozidla. Vozy budou obsluhovat během dne linky o délkách 110 až 150 kilometrů. Nabíjení baterií bude probíhat v depu v noci, každý z elektrobusů bude mít zpočátku vlastní malé dobíjecí zařízení. „V budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu přímo na vybraných zastávkách a dojezd a využití vozidel se tak ještě zvýší. Město Třinec se tak stane bez nadsázky pilotním projektem a ukázkou možností budoucího směru městské hromadné dopravy nejen v ČR ale v rámci celé Evropy,” doplňuje obchodní ředitel Radek Svoboda ze společnosti Škoda Electric.

„Doprava se významnou částí podílí na prašnosti a zhoršené kvalitě ovzduší v Třinci, proto je naší povinností dělat všechno pro to, abychom životnímu prostředí pomohli. Třinec přijal koncept chytrého města, který v sobě obsahuje i podporu čisté mobility a „chytrého” systému dopravy. O využití elektrické energie ve veřejné dopravě usilujeme se společností Arriva už delší dobu, proto máme velikou radost, že bude Třinec mezi prvními městy v ČR, kde budou tyto moderní ekologicky čisté elektrobusy jezdit. Zlepšení kvality ovzduší znamená rovněž zlepšení kvality života, což je pointou hesla „Třinec - město nabité energií”, říká starostka Třince Věra Palkovská.

Elektrobusy Škoda Perun jsou čistě bateriové bezemisní vozy, které díky svému tichému a ekologickému provozu mohou nahradit dieselové autobusy v historických centrech nebo obytných zónách. Škoda Electric se řadí k firmám, které úspěšně rozvíjejí projekty v oblasti elektromobility v tuzemsku i zahraničí - zkušenosti s vozy Perun mají například v Hradci Králové a v Plzni, kde jsou v provozu dva elektrobusy Škoda Perun HP. Zároveň je zde v provozu nová nabíjecí stanice ze Škodovky. Celý projekt vývoje elektrobusů včetně stavby nabíjecí stanice je v Plzni zastřešen prestižním evropským projektem ZeEUS (Zero Emision Urban Bus System), který se věnuje různým řešením elektromobility v oblasti veřejné dopravy a zapojeny do něj jsou i Barcelona, Londýn, Stockholm, Münster, Bonn a Cagliari.

skoda0

skoda1

skoda2

skoda3

skoda4

skoda5

skoda6

Autor: TZ ŠKODA TRANSPORTATION # # Zobrazeno: 5,181x     _________




Vložte příspěvek