Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Úterý, 19. Března 2024


Arriva - bezkontaktní odbavení v MHD, předplatní kupony na platebních kartách a klíčenky pro školáky

25. 01. 2017 Témata: ARRIVA, Česká republika

arriva-logokolin-uvodKolín je jedním z předních měst v Česku, která začala masivně zavádět do běžného života chytré technologie. Nyní je dál rozšiřuje a stává se inspirací pro ostatní. Od 25. ledna mohou lidé v Kolíně platit jízdné v městských autobusech bezkontaktními platebními kartami, nahrávat si předplatní časové kupony pro MHD na tyto karty a v plném proudu je také příprava projektu s 6. základní školou v Kolíně, kde se pro děti připravují speciální chytré klíčenky.

Kolín spustil platby parkovného v centru města přes aplikaci a zavedl systém, který sám upozorňuje řidiče na volná parkovací místa. Kromě toho lidé ve městě najdou na 330 chytrých kontejnerů na odpad, které aktivně hlásí, jak jsou zaplněné, a tuto informaci přenášejí jak na internet, tak společnosti, která se stará o jejich vyvážení.

kolin3

„V zavádění opatření pro chytrá města preferuji funkční a účelná řešení. Taková, která zřetelně přispějí obyvatelům i městu při reálných každodenních potřebách a problémech, se kterými se potýkají. Strategie a vize jsou jistě potřebné, často však cesta končí u nich. My jsme po identifikaci problémů schopni operativně reagovat a realizovat opatření, která zjednodušují lidem život. Bezkontaktní placení je jedním z nich,” říká místostarosta Kolína Michael Kašpar a upozorňuje tak na novinku v místních autobusech.

kolin4

Novinky v MHD

Všechny autobusy kolínské MHD jsou nově vybaveny čtečkami platebních karet. „Cestující už nemusí při nástupu do autobusu hledat drobné. Stačí u řidiče pípnout bezkontaktní kartou jako
v obchodě a hned dostanete od řidiče jízdenku,”
říká Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva, která provoz MHD v Kolíně zajišťuje. „Loni na podzim jsme už vybavili bezkontaktní technologií 350 autobusů ve Středočeském kraji, především na Sedlčansku, Příbramsku a Berounsku,” dodal.

kolin1

Bezkontaktní odbavení ale není jediná novinka. Předplatní časové kupony pro kolínskou MHD si lidé budou moci nově nahrát přímo na své platební karty vydané jejich bankou. Nově tak bude možné využívat platební kartu jako nosič časové jízdenky. V autobusech ji jen přiložíte a řidič uvidí, že máte aktivní časový kupon.

„Lidé si mohou na své platební karty koupit všechny typy 30denních i 90denních předplatních jízdenek, které v Kolíně máme,” upozornil místostarosta Michael Kašpar. Tyto jízdenky si mohou koupit v e-shopu na adrese https://eshopstrednicechy.arriva.cz. Pokud nechtějí nakupovat na internetu, budou mít možnost jít do informační kanceláře kolínské MHD v Sokolské ulici a nahrát si k platební kartě svůj předplatní kupon přímo tam. To bude možné počátkem února. Do informační kanceláře musí na začátku také všichni, kteří budou chtít využít zlevněné kupony (děti, studenti nebo senioři). Tam jim nárok na slevu potvrdí, zadají do systému a od toho okamžiku může takový člověk nakupovat v e-shopu i zlevněné kupony.

kolin0a

Celý systém zastřešuje společnost Mastercard, která jeho rozvoj také financuje. „Kolín je skvělý příklad pro další města a obce a v Mastercard jsme rádi, že zde můžeme přispět zkušenostmi z celého světa i našeho regionu. Věříme, že rozšiřování inovativních projektů využívajících bezhotovostního placení bude pokračovat, protože přináší vyšší komfort obyvatelům a snižuje náklady, čímž umožňuje městům a obcím realizovat více projektů,” říká generální ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko
a Rakousko Miroslav Lukeš.

Pilotní projekt ve škole

Spolupráce Kolína a Mastercard se ale neomezuje zdaleka jen na platby v autobusech. V plném proudu je příprava speciálního projektu, který Kolín otestuje v 6. základní škole. Ještě před letními prázdninami dostanou žáci a zaměstnanci speciální chytré klíčenky. Ty v sobě integrují několik funkcí - děti se jimi budou identifikovat ve školní jídelně, otevřou si připravovanou kolárnu, zaplatí v MHD za cestu do školy, využijí je v kině, divadle, městském společenském domě či třeba na koupání a bruslení ve Vodním světě. „Být součástí projektu měnícího zažité zvyky, přibližujícího vysněnou budoucnost, být spoluprůkopníkem zlepšování služeb v našem městě a stát vedle měst, jako jsou Pardubice, Praha, Bratislava, ale i Vídeň či Londýn, je pro nás výzva,” říká ředitel 6. základní školy

kolin0

v Kolíně Lukáš Kačer. Klíčenka bude fungovat nejen jako identifikační nástroj. Bude sloužit dětem také jako vzdělávací nástroj v oblasti finanční gramotnosti, který pomůže zvyšovat jejich povědomí
i v oblasti informačních technologií. Pro zájemce bude fungovat jako elektronická peněženka, aby děti nemusely hledat cestou do školy drobné na autobus, nebo jako klíč do školy.

Detaily bezkontaktní technologie v autobusech

Česká republika je z pohledu využívání bezkontaktních platebních karet celosvětově na špičce, a jak říká Jiří Vajgl, ředitel obchodního rozvoje Global Payments Europe, bezkontaktní karty se staly standardem dnešních bezhotovostních plateb. „Právě proto věříme, že jejich další využití jako nosiče a identifikace, v našem případě časového kuponu v dopravě, je správný krok v jejich dalším používání. Díky tokenizaci čísla karty jsme vytvořili systém, jenž přináší cestujícím snadné odbavení, s využitím v dalších smart oblastech. Celý systém splňuje veškeré požadavky kladené na bezpečnost a ochranu držitelů platebních karet.”

kolin2

Technologii v autobusech i e-shop připravila společnost Telmax a její obchodní ředitel Miroslav Slavík upozornil, že právě tato společnost přišla s navrženým řešením jako první v České republice: „Důraz naše řešení klade na jednoduchost. Jak pro cestující, kteří využijí e-shop pro nákup časových kuponů, tak pro řidiče obsluhujícího odbavující zařízení. Elektronické odbavení cestujícího se uskuteční řádově v několika sekundách. Při prokazování slevy z jízdného se při přiložení karty objeví řidiči na obrazovce fotografie cestujícího, podle které ho autorizuje.”

Na projektu úzce spolupracuje také Česká spořitelna, která stojí společně se 6. základní školou v Kolíně za nápadem využití chytrých klíčenek ve škole. „Česká spořitelna, která je tradičním partnerem měst a obcí, stále častěji vystupuje jako prostředník mezi městy a firmami při realizaci chytrých řešení. Dokážeme poradit s ekonomikou a finanční stránkou projektů, zajistit pro ně výhodné financování i poskytnout vybrané vlastní produkty,” řekl Michael Cádra, vedoucí strategických plateb v České spořitelně.

kolin5

Na projektu se podílela také společnost Ingenico Group. Její generální manažerka pro Česko
a Slovensko Martina Kirchratová poukázala na to, že jako lídr v oblasti elektronických plateb podporují všechny iniciativy, které vedou k dalšímu rozšíření využití platebních karet a terminálů v běžném životě: „Jsme velice rádi, že se můžeme jako technologický partner podílet na projektu přeměny města Kolína ve smart city, konkrétně v první fázi na využití bankovních karet k odbavení v hromadné dopravě,” řekla.

Prezentace:

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-1

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-2

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-3

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-4

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-5

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-6

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-7

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-8

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-9

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-10

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-11

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-12

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-13

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-14

2017_01_25-smart-kolin-prezentace-tk-15

foto a prezentace: město Kolín

Autor: TZ Arriva # # Zobrazeno: 3,829x     _________




Vložte příspěvek