Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Pátek, 29. Března 2024


DSZO - Zlínský autobus s vlečkou obdivovali v Pardubicích

22. 05. 2017 Témata: Česká republika

logo_dszodszo-uvodModrý historický autobus Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice s vlečkou obdivovali v sobotu 13. května 2017 účastníci dne otevřených dveří DPMP v Pardubicích. Při historických jízdách došlo i k setkání s původním zlínským kloubovým trolejbusem Sanos, který je uchováván v provozuschopném stavu právě v Pardubicích.

Několik pracovníků DSZO vyrazilo v sobotu 13. května už ve 4 hodiny ráno, aby dojeli historickým autobusem Škoda RTO 706 s vlekem Karosa B 40 do Pardubic a aby se zlínská historická souprava mohla zapojit do oslav 65. výročí trolejbusové dopravy a dne otevřených dveří pardubického dopravního podniku. V Pardubicích měly dostaveníčko historické trolejbusy i autobusy z více různých míst v Česku.

dszo-3

Pro fotografy a fanoušky městské hromadné dopravy bylo v Pardubicích významné zejména setkání současného zlínského historického autobusu s kloubovým trolejbusem Škoda-Sanos, který v minulosti (s evidenčním číslem 329) skutečně vozil cestujících na linkách v ulicích Zlína a Otrokovic. Tento kloubový trolejbus byl ve Zlíně a Otrokovicích nasazován do pravidelného provozu v letech 1990–2001. V roce 2003 jej odkoupil Pardubický spolek historie železniční dopravy, v jehož péči je provozuschopný vůz dodnes. Při spanilé jízdě centrem města projížděly v koloně 21 vozidel MHD současný zlínský modrý autobus a bývalý žlutý zlínský trolejbus za sebou.

dszo-2

„Pardubice jsou zatím nejvzdálenějším místem od Zlína, kde se dosud představil náš historický autobus. Cesta tam je dlouhá kolem 200 kilometrů, autobusu s vlečkou to trvá asi čtyři hodiny, do kopců stoupáme poměrně pomalu,“ řekl zlínský řidič a vedoucí výpravy Věroslav Horák. V ulicích města perníku najezdilo zlínské „ertéóčko“ během soboty s cestujícími dalších asi sto kilometrů. Ještě téhož dne večer musel modrý autobus s vlečkou zdolat i zpáteční cestu do Zlína.

dszo-1

Text a fotografie: DSZO


Autor: Roman Vanka # # Zobrazeno: 2,264x     _________




Vložte příspěvek