Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Čtvrtek, 28. Března 2024


MPK Krakov obnova vozového parku

09. 08. 2017 Témata: Polsko, Zahraničí

logo_mpkSolaris Urbino 12 electricMěstský Dopravní podnik v Krakově obdržel 20 nových elektrobusů Solaris Urbino. Jedná se o 17 vozů Urbino 12 metrů a tři kloubové vozy. Vozidla vyjedou v nejbližších dnech do ulic Krakova. Elektrobus Solaris Urbino 12 získal titul nejlepší městský autobus 2017 v “Bus of the Year” (organizováno od roku 1989 pro nejlepší městský autobus ACE - Asociace evropského průmyslu Commercial Vehicle Magazine).

Dnešní dodávka 20 nízkopodlažních autobusů naplňuje smlouvu, která byla uzavřena v dubnu 2016. Díky dotacím EU, v rámci Regionálního operačního programu Malopolského kraje na léta 2014-2020, který obsahoval také dodávku: „107 moderních a šetrných městských autobusů k životnímu prostředí”. Od června 2016 let pořídil Krakov téměř 200 nových autobusů, včetně hybridních a elektrobusů. Krakov má v současné době největší počet autobusů poháněných elektrickou energií v Polsku, celkem 26 vozů a v rámci Evropy je na pátém místě.

Další dodávky elektrobusů budou pokračovat v následujících letech. V červnu letošního roku byla podepsána smlouva s NCBiR o zavedení dopravního programu s nulovými emisemi. Dohoda dává dopravci MPK SA příležitost ke koupi 11 autobusů v první fázi projektu a poté, po pozitivních výsledcích může dopravce pořídit dalších 150 autobusů. Tyto dodávky budou realizovány v letech 2019-2021 - řekl Rafał Świerczyński, ředitel MPK SA v Krakově.

mkp-krakov-2

Autobusy jsou vybavené podle podle požadavků MPK SA, nízkopodlažní, s klimatizací, strojky na jízdenky s možností platby mincemi i kartou, moderní systém sledování, včetně dynamických informací pro cestující. Baterie autobusů lze nabíjet dvěma způsoby: pomocí sběrače instalovaného na střeše, nebo prostřednictvím plug-in konektorů při odstavení v garáži.

Elektrobusy jsou zcela bez emisí a velmi tiché, což je pro město jako je Krakov velmi důležité. Ačkoli technologie baterií je stále dražší než tradiční pohony a požaduje další výdaje do infrastruktury, je to investice, která výrazně snižuje emise a vytváří podmínky pro zlepšení kvality života ve městě - řekl Zbigniew Palenica, viceprezident Solaris Bus & Coach SA.

Solaris Urbino 12 electric

Nové elektrobusy Solaris Urbino 12 MPK Krakova jsou vybaveny centrálním motorem o výkonu
160 kW a bateriemi Solaris High Energy s celkovou kapacitou 160 kWh. Na druhé straně kloubové Urbino 18 je poháněno elektromotorem o výkonu 240 kW a elektrická energie je uložena v bateriích typu Solaris High Energy s kapacitou 200 kWh.
Mezi dvaceti dodanými autobusy je i vozidlo s číslem 15000. Jedná se o patnácti-tisící vyrobený autobus, který byl vyprodukován v továrně v Bolechově a Poznaňi!

„Když v roce 1996 můj manžel společně se mnou začala podnikat v autobusovém průmyslu ani v mých nejdivočejších snech mě nenapadlo, že se dožijeme okamžiku, kdy navržené a vyrobené autobusy naší firmou ponesou číslo 15000, budou jezdit ve více než 600 městech, 32 zemích. Za tohle vděčíme naším úžasným zaměstnancům a zákazníkům, kteří v nás vložili důvěru, za což jim děkuji”, říká Solange Olszewska, zakladatelka společnosti Solaris.

mkp-krakov-3

Za zmínku také stojí, že Krakov byl první polské město, kde byla v provozu linka provozována od pouze elektrobusy ( od 29.4.2014). Jednalo se o linku číslo 154. Nově budou eletrobusy nasazovány také na linky číslo 304, 124 a 169. Kromě nákupu flotily elektrobusů, MPK SA také investoval do infrastruktury. Bylo postaveno 28 dobíjecích stanic plug-in a v Nowa Huta byla postavena trafostanice pro dobíjení elektrobusů. V roce 2018 bude zprovozněno dalších pět dobíjecích míst.

Autor: TZ Solaris # # Zobrazeno: 1,972x     _________




Vložte příspěvek