Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Pátek, 26. Dubna 2024


Dopravní podnik hlavního města Prahy - prezentace autobusu SOR NBH 18

12. 01. 2011 Témata: Autobusy, DP Praha, G. Hostivař, Hl. m. Praha

logo_dp_praha Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rozšířil svůj vozový park o dva nové městské kloubové autobusy SOR NBH 18 s hybridním pohonem. Autobus ev.č. 6402 byl dnes představen novinářům a politické reprezentaci hlavního města Prahy. 

uvod2„Nové městské autobusy SOR NBH 18 jsou vybaveny paralelní hybridní pohonnou jednotkou firmy Allison umožňující akumulaci brzdné energie, která je následně využívána pro rozjezd. Tímto principem dochází k úsporám pohonných hmot při provozu. Snížení spotřeby by mělo, podle teoretických předpokladů, dosáhnout až 30%. S přímo úměrným snížením spotřeby klesá i objem produkovaných emisí”, uvedl Martin Dvořák, generální ředitel Dopravního podniku.
Nízkopodlažní autobusy SOR NBH 18 jsou určeny pro hromadnou přepravu osob na kratší vzdálenosti v městském provozu. Celkově pojmou 151 cestujících (44 míst k sezení + 107 míst k stání) a součástí jejich interiéru je i prostor pro umístění invalidního vozíku. Vozidla jsou třínápravová, pětidveřová a jejich karoserie vychází z městského autobusu SOR NB 18. Maximální rychlost, kterou se mohou pohybovat je 80km/h.
Zkušební provoz nových autobusů s hybridním pohonem bude Dopravní podnik zajišťovat v provozovně DPP Hostivař. Dopravní podnik hl. Prahy zařadí nové autobusy s hybridním motorem v první fázi zkoušek střídavě na autobusové linky č. 136, 139, 250 a 271.
Provoz těchto dvou autobusů by měl potvrdit teoretické předpoklady o snížení spotřeby v pražských podmínkách.uvod1 Na základě výsledků zkušebního provozu bude rozhodnuto o případném nákupu dalších autobusů s hybridním pohonem. Uzavřená rámcová smlouva na dodávku nových autobusů ze SOR Libchavy předpokládá dodávku až 20-ti kusů těchto autobusů.
„Zastupitelstvo hl. města Prahy podporuje vývoj hybridních pohonů pro vozidla městské hromadné dopravy, jejichž provoz je příznivější životnímu prostředí,” řekl Karel Březina, první náměstek primátora a radní pro dopravu.

Související články:

Autor: TZ-DPP # # Zobrazeno: 8,218x     _________




Komentáře jsou uzavřeny.