Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré poledne. Dnes je Úterý, 19. Března 2024


Arriva Morava - Třinec má 10 nových elektrobusů, je lídrem městské elektromobility v Česku

10. 03. 2017 Témata: ARRIVA, Česká republika

web_uvodTřinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu. Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku - nikde jinde tak početnou flotilu nemají. Slavnostní křest proběhl 9. března 2017 jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si i vyzkoušet. Akce proběhla u Werk Arény v Třinci za účasti významných hostů i veřejnosti.

„Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky,” uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že v podpoře elektormobility bude Třinec pokračovat i nadále formou osvěty, ale i podporou individuální elektromobility.

eb_trinec_1

Nové elektrobusy, které budou jezdit na třineckých linkách MHD už od zítřka, tj. 10. března, jsou jednoduše k rozeznání od jiných vozidel. „Naše třinecké elektrobusy poznáte lehce - nesmrdí, nejsou slyšet a nemají hrb,” podotkla starostka Třince.

Nové dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva, která se tak stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozuje dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí.

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. „Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních linkách,” říká ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. „Na jedno nabití ujedou v praxi 110 - 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin.”

Trinec elektromobilita

Dne elektromobility se kromě zmíněných zúčastnili také ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká Republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc ještě průmysl a znečištění z domácího vytápění. Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, které sníží její emise, ať už v hromadné dopravě či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní,” uvedl k tématu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jako součást Dne elektromobility proběhla také odborná konference na stejné téma za účasti hostů z ministerstev, měst a obcí a firem z regionu.

Trinec elektromobilita

Na přehlídce elektromobilů si lidé během odpoledne prohlédli například modely Tesla, BMW nebo SCX, služební elektromobily města Třince, Moravskoslezského kraje a společnosti ČEZ. Odzkoušeli si také kola, skútry nebo koloběžky poháněné elektřinou.

Akci Den elektromobility uspořádalo město Třinec ve spolupráci s Regionální radou rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci a partnery - Moravskoslezským krajem, společnostmi Arriva Morava a ČEZ ESCO.

Věděli jste že?

  • Elektrobusy jsou vybaveny moderními bateriemi technologie lithium-polymer (Li-Pol) scelkovou energii 200 kWh. Baterie jsou rozděleny do 4 tzv. bateriových packů, které jsou umístěny rovnoměrně na střeše a vzádi vozidla.
  • Elektrobusy umí využít rekuperace energie. Při brždění tak dobíjejí vlastní baterie.

© fotografie: Arriva a město Třinec

eb_trinec_b

Trinec elektromobilita

Trinec elektromobilita

Trinec elektromobilita

eb_trinec_h

eb_trinec_2

eb_trinec_3

eb_trinec_4

eb_trinec_5

eb_trinec_6

eb_trinec_7

eb_trinec_8

eb_trinec_9

Související odkazy:

Autor: TZ Arriva # # Zobrazeno: 4,304x     _________




Vložte příspěvek