Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré ráno. Dnes je Sobota, 20. Dubna 2024


Dopravní podnik hlavního města Prahy nasadil elektrobus SOR EBN 11 do běžného provozu - aktualizace fotogalerie

02. 11. 2015 Témata: Autobusy, DP Praha, Česká republika

logo_dp_prahaDopravní podnik hl. m. Prahy dnes uvedl do provozu s cestujícími elektrobus SOR EBN 11, který je součástí dlouhodobého ověřovacího provozu tohoto druhu vozidla. Roční projekt, na kterém DPP spolupracuje se společnostmi SOR Libchavy, s. r. o., a Celelec, a. s., mimo testování vozidla v plnohodnotném provozu, slouží také jako zdroj dat a zkušeností pro podobné projekty v dalších evropských městech.

ebn_uvod

Provoz:

Nový elektrobus bude testován na různých autobusových linkách provozovaných DPP. Cílem je maximálně přiblížit provoz elektrobusu podmínkám běžným pro autobusové linky využívající vozidla s konvenčním pohonem. Cestující se s novým elektrobusem v první fázi setkají především na pravidelných autobusových linkách č. 213 (pracovní den) a č. 188 (víkend). Kapacita vozidla je plně srovnatelná se standardními autobusy na těchto linkách.
Od 2.11. do 8.11.2015 je elektrobus testován na zvláštních vložených pořadích linek číslo 124 (3. a 6.11.), 163 (4. a 7.11.), 188 (8.11.)  a 213 (2. a 5.11).
Od 9.11.2015 bude opět vypravován na linky číslo 213/3 (pracovní den) a 188/3 (víkend).

„Elektromobilita v dopravě nabývá stále většího významu. Uvedení nového elektrobusu do plného testovacího provozu je v souladu s naší strategií zavádět ekologičtější způsoby dopravy do metropole. Věřím, že testovací období bude úspěšné, a vozidla s nulovými emisemi se stanou pevnou součástí pražské MHD,” uvedl náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Snižování emisí autobusové dopravy je jedním z klíčových strategických cílů DPP a projekt dlouhodobého testování bezemisního elektrobusu standardní velikosti je důležitou iniciativou k jeho naplňování. Data z provozu elektrobusu navíc poslouží mezinárodním projektům, které se zabývají analýzou využití elektromobility ve veřejné dopravě.

„Ověřovací provoz plánujeme na období jednoho roku, přičemž užívání vozidla bude poté možné případně prodloužit. Před nasazením do běžného provozu byly provedeny technické zkoušky nabíjecí soustavy a elektrobus jezdil na vybraných linkách bez cestujících,” dodal generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Pro zajištění potřebného denního dojezdu je elektrobus nabíjen nejen v noci, ale také během provozních přestávek v obratišti Želivského. Průběžné denní nabíjení probíhá pomocí dvoupólového pantografového sběrače na střeše vozidla z krátkého úseku speciálně vybudované trolejbusové troleje. Nabíjecí úsek je napájen z přilehlého úseku tramvajové sítě a je zabezpečen pomocí stacionárního galvanického oddělovacího zařízení. Nutno zdůraznit, že tento elektrobus je plně elektrický, včetně vytápění vozidla. Řada jiných elektrobusů má vytápění nadále naftové, případně plynové, čímž je emisní efekt zpochybněn.

Společnost SOR Libchavy, s.r.o. se zabývá vývojem a výrobou elektrobusů již od roku 2010. Do dnešního dne bylo vyrobeno a uvedeno do provozu 19 ks elektrobusů. Prototyp vozidla SOR EBN 11 se poprvé představil na výstavách v německém Hannoveru a polských Kielcích. Prodlouženou verzí městského elektrobusu vychází společnost SOR Libchavy, s.r.o. vstříc aktuální poptávce dopravních podniků zajišťujících veřejnou přepravu osob, a to po vozidlech na bateriový pohon srovnatelných s běžným 12 m vozidlem na naftový pohon. Celková obsaditelnost vozidla je 93 cestujících (z toho 23 + 6 míst je určeno pro sedící), čímž je srovnatelný s klasickým autobusem MHD. Maximální rychlost vozidla je 80 km/hod. Dodavatelem elektrovýzbroje pro elektrobusy SOR typové řady EBN je společnost Cegelec, a.s.

ebn_4001-0a

ebn_4001-0

ebn1

ebn2

ebn3

ebn5

ebn6

ebn7

ebn9

ebn10

ebn11

ebn12

ebn13

ebn14

ebn_4001-7

ebn_4001-5

ebn_4001-6

ebn72

ebn91

ebn8

ebn102

ODKAZY:

Autor: TZ-DPP # # Zobrazeno: 5,409x     _________




Vložte příspěvek