Citybus.cz

AUTOBUSY - TROLEJBUSY - TRAMVAJE Dobré odpoledne. Dnes je Čtvrtek, 25. Dubna 2024


DP Praha - elektrobus SOR EBN11 se představil na konferenci v Berlíně

11. 03. 2016 Témata: DP Praha, Hl. m. Praha, Česká republika

logo_dp_prahaebn11_4001

Elektrobus pražského DPP se představil na 7. ročníku prestižní mezinárodní konference „Elektrobusy – trh budoucnosti“ v německé metropoli Berlíně. Spolu se svými provozními výsledky, patří mezi evropskou špičku.

Mezinárodní elektrobusovou konferenci a souběžnou výstavu elektrobusů a nabíjecích systémů pořádá Svaz německých dopravců (VDV). Účelem je prezentace a vzájemná výměna zkušeností i sdílení aktuálních trendů při zavádění elektromobilty v segmentu městské autobusové dopravy. Pravidelnými účastníky konference jsou klíčoví výrobci a dodavatelé vozidel a technologií a provozovatelé veřejné dopravy.

Právě v rámci diskusní sekce dopravců prezentoval pražský DPP dosavadní zkušenosti z půlročního zkušebního provozu elektrobusu SOR EBN 11 s nabíjením dvoupólovým pantografem z tramvajové trakční sítě. V porovnání s obdobnými projekty v dalších evropských městech byla pozitivně hodnocena provozní spolehlivost a hodnoty denního dojezdu. Málokterý prezentovaný systém totiž mohl doložit téměř 40 000 ujetých km za 6 měsíců provozu s cestujícími v reálných podmínkách a pouze s elektrickým vytápěním. Reakce účastníků konference v rámci diskuse i při fyzické prohlídce vystaveného elektrobusu potvrdily, že společný projekt DPP, SOR a Cegelec patří mezi evropskou špičku a představuje reálně využitelné řešení pro rutinní provoz elektrobusů.

„Zkušební provoz elektrobusu v Praze i nadále pokračuje s cílem zajištění celoročních provozních dat. Ta nám umožní projekt komplexně vyhodnotit z provozního, technického i ekonomického hlediska. Věřím, že elektromobilita je pro budoucí rozvoj dopravy klíčová, a Praha bude v tomto směru dobře připravena,” uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky a radní pro dopravu (ČSSD).

„Vzhledem k dosavadním úspěšným výsledkům provozu elektrobusu, DPP předpokládá prodloužení původně plánovaného ročního provozu minimálně o další rok. Souběžně byly zahájeny přípravy dalšího rozšíření projektu elektrobusu i pro zatížené páteřní autobusové linky, kde budou klíčovými parametry vyšší kapacita pro cestující a plnohodnotný provoz i v náročném kopcovitém terénu,” doplnil Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Související články:

Autor: TZ-DPP # # Zobrazeno: 1,803x     _________




Vložte příspěvek